С въпрос от госта към водещия - така започна гостуването на премиера Бойко Борисов в "Шоуто на Слави".

"Само в началото да направим едно уточнение - с лидер на партия ли ще говоря, с журналист ли, за да знам с кого говоря", обърна се Борисов към Слави Трифонов. 

Водещият отвърна директно:

"Няма такава партия, аз съм телевизионен водещ, задавам въпроси тази вечер от името на зрителите, даже не съм журналист".

Премина се към въпросите на зрителите. Първият беше актуален. Борисов обясни, че не е отишъл днес в парламента за смяната на вицеприемиера Валери Сименов, за да не дава повод за нападки, които биха свалили и без това ниския рейтинг на институцията.

"Участвам в парламента във всеки парламентарен контрол, когато имам питане", каза Борисов.

"Представянето  на нов вицепремиер можеше да го направи друг вицепремиер".

"С цялото ми уважение към парламента, отивам (там), когато трябва", добави той.

Борисов заяви, че идването му в Народното събрание би наложило "да се отговаря на лични обиди и нападки", а "институциите имат нисък рейтинг и не искам да допринасям за това".

За цените на горивата

Промяна в законодателството, която да задължи търговците на горива да изписват в касовата бележка пълна разбивка как се формира цената  - колко е акцизът, който влиза в държавата, колко е нетната цена на горивото, колко е надценката и печалбата. Така Борисов обясни както се прави по въпроса със скъпите горива у нас, заради които текат протести. 

По думите на премиера това значи "100% прозрачност", но няма какво повече да каже, защото "цените се регулират от други органи, които са независими".

На въпрос за "Лукойл", които държат огромната част от данъчните складове, Борисов отвърна:

ъжалявам, когато въпросите са такива, които касаят времето преди мене. По кое време се продаде рафинерията на "Лукойл"?

Слави Трифонов настоя, че ГЕРБ е на власт от 10 години, но премиерът не се съгласи - защото е управлявал с две прекъсвания. "Имаше ли някаква промяна тогава? Направиха се и се правят проверки, изсветлява се", заяви той.

И изчисли, че никой не кара бензиностанциите да зареждат гориво от рафинерията на "Лукойл", щом в съседните Румъния, Гърция и Сърбия също има рафинерии. По думите му всеки може да избере и от коя бензиностанция да зарежда гориво, защото има и "Шел", и ОМВ, и други световни компании, а когато става дума за монопол - това значи да бъдат обвинени и те в същото. Разговор по същество между Борисов и Трифонов за твърдения, че цената на горивата във Франция, например, ако се извади държавният акциз, е по-ниска, отколкото у нас, не се получи. 

Борисов обаче обяви, че много от страните произвеждат сами петрол, а България не произвежда.

Аз истински се надявам, че в нашите находища в "Хан Аспарух" и "Силистар" ще има добри добиви и на петрол, и на газ и товага тоя въпрос няма да стои. У нас шистов газ стана мръсна дума, докато целият свят умува и прави терминали да докарва от САЩ шистов газ... Когато не искаш да произвеждаш – дано не ни спрат и там...

После обяви, че ще прати министрите на икономиката и на финансите да представят конкретни данни за горивата и пазарите.

"Аз съм поискал да сложат на касовия бон и печалбата. И тогава КЗК да види – има ли монопол или не. Тогава ще блеснат сметките", заключи премиерът по темата.

За субсидиите на партиите

Слави Трифонов не пропусна и темата за партийните субсидии - това бе и един от въпросите на референдума, предизвикан от екипа му. Там предложението бе парите за партиите да са по 1 лв. на глас, подаден за дадена формация на парламентарни избори. Огромното мнозинство от участвалите в допитването одобриха това. Поводът темата да се повдига сега е, че в проектобюджета за 2019 г. субсидията се запазва като досега - 11 лв. на глас.

Борисов припомни, че след референдума от ГЕРБ са направили предложение, за да се съобразят с гласуването, но останалите партии не са го подкрепили. 

"Вкарахме го, ГЕРБ го подкрепи, не събра гласове. И работим по стария закон. В началото казахте, че сме парламентарна република. Ако направим 1 лв. субсидията, париите ще попаднат в ръцете на богатите хора, не казвам олигарси", предупреди министър-председателят.

И на два пъти каза, че тази идея е популистка и рискова, защото дори да се помага от богати хора на партиите, то в последствие те искат отплата. На настояването на Трифонов Борисов накрая каза: "Кажете какво да предложа и ще го предложа". И продължи по темата с единия лев на глас: 

"Това е дебат, който може да се проведе пак. Има риск, голям, убеден съм, но мога да поема ангажимент и ще го предложа. Но всеки от нас трябва да знае какви са рисковете, много по-скъпо е след това..."

За икономиката

Борисов каза, че правителството му е успяло да свие съотношението на публичния дълг към брутния вътрешен продукт (БВП) на 20 на сто в началото на мандата му и че очаква то да слезе до 17 на сто в неговия край. Слави Трифонов дълго не можеше да разбере какво значи това, защото не знаеше колко е БВП на България.

Борисов обаче го затрупа с още числа: приходите на правителството по думите му са се увеличили с 10 млрд. лева за четири години, т.е. с 40%, а фискалният резерв е 11 млрд. лева. Премиерът подчерта, че тези показатели са постигнати, въпреки че държавата е платила 1,3 млрд. лева за руските реактори в Белене, 1,2 млрд. лева за “американските централи” (ТЕЦ Марица Изток 1 и 3)  и 3,7 млрд лева на спестителите във фалиралата КТБ.

За КТБ

На въпрос защо в неговия втори мандат фалиралата Корпоративна търговска банка е била в апогея си, Борисов отговори,че по това време “всички банки растяха” и са били под строг надзор. Той обвини БСП за фалита на КТБ.

“Не редно да се говори за (Пламен) Орешарски”, каза Борисов - “Това е мандатът на БСП...БСП и ДПС избраха Орешарски за министър-председател...Избрали, когото си искат, той да им опира пешкира”.

За медиите и закона "Пеевски"

На въпрос за свободата на медиите у нас, спомената с критика и от Европейската комисия в последния й доклад, Борисов защити т.нар. медиен “закон Пеевски”. 

“Този закон беше подкрепен от всички парламентарни групи”, каза Борисов - “Той изсветлява собствеността на медиите”.

По думите му медиите, които притежава депутатът от ДПС, са с 5% пазарен  дял, а ”всички останали са на други собственици”.

“Всеки олигарх или партия си правят медия”, каза Борисов - “Ако бъде разследван заради нещо, е заради медията... Други медии атакуват прокуратурата, а всички заедно атакуват правителството. Правили са ме на маймуна. Някой веднъж да ви е казал една дума?”

Той намекна на Трифонов за някогашните му проблеми с властите:

“Как други ви завираха в дупките?”

“Ама това не е вярно!”, заяви Борисов на въпрос, че медиите ги е страх от властта и че страната ни е 111-а в класацията на “Репортери без граници” за свободата на медиите. 

Той обаче не отрече, че журналистите се поддават на автоцензура.

Премиерът Бойко Борисов отказа да отговори на въпрос за главния прокурор Сотир Цацаров (той ще е гост на същото предаване утре - б.р.), защото "него го избира Висшият съдебен съвет". 

За проекта "Белене" отново прехвърли отговорността на БСП, но обясни, че като "България има два реактора в килера, трябва да се опита или да ги използва, или да ги продаде" и той това се опитва да направи с решението за търсене на стратегически инвеститор без държавни гаранции за строеж на централата и с предложението си към премиерите на съседните страни от Балканите да се присъединят.

В края на разговора Борисов припомни параметрите от проектобюджета за 2019-а и изброи за кои системи колко допълнителни пари са осигурени. И тъй като времето не стигна - призова: 

"Ами поканете ме пак. В момента има крещяща нужда за нормален разговор на политиците".

Премиерът изброи и темите, по които е нужна политическа подкрепа - например влизането в еврозоната и работата по останалите препоръки на ЕК, за да бъде спрян мониторингът над България до края на мандата на действащата комисия.