Сръбският президент Александър Вучич смята, че налагането от Косово на 100-процентни мита върху сръбските стоки цели да очисти Косово от сръбското население. Вучич заяви това днес в коментар пред националната телевизия Ер Те Ес, съобщи ТАСС.

"Виждам четири възможни цели. Първо, това е натиск, който да доведе до капитулацията на Белград и признаването на независимостта на Косово. Втората цел е тихомълком да се извърши много мощна етническа чистка на сърбите от територията на Косово и Метохия и северно и южно от река Ибър", заяви Вучич. Като трета цел той посочи "оказването на натиск върху международни организации за смекчаване на визовия режим", а като четвърта - предизвикването на конфликт и "пълна дестабилизация на региона заради нечии интереси". 

Северната част на Косово, където живеят сърби, се снабдява със стоки, произведени в Сърбия. Преди сръбска продукция се доставяше и в райони, населени с албанци, но напоследък властите в Прищина се опитват да я заменят със стоки от други страни, отбелязва ТАСС. Такива мерки са сериозен удар по джобовете на жителите на Косово, а новите мита от 100 процента ще поставят сръбското население в много тежко положение, смятат аналитици.

В отговор на обявените от Косово мита Вучич започна извънредни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Спешно свика и заседание на Съвета за сигурност на страната.

ЕС настоява Прищина да отмени решението

Решението на правителството на Косово е очевидно нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) и на духа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Косово. Така коментира събитията Федерика Могерини – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Според нея властите в Прищина трябва незабавно да отменят решението.