Възможно е да се стигне до там ЦИК да решава служебно за дадена партия от кой точно район ще вземе мандат и съответно дали кандидатът X или кандидатът Y ще бъдат депутати. Това каза пред Клуб Z математикът Александър Петров, който е бивш дългогодишен член на ЦИК.

Петров поясни, че има вероятност алгоритъмът, по който се изчислява коя партия от кой район взема мандати, да доведе до там, че в дадена област две партии да имат еднакви резултати. Тогава именно ЦИК ще трябва да определи с решение коя партия откъде ще взема мандат.

Петров обясни, че е имало подобни случаи, но на местни избори. Спроед него вероятността това да се случи и на парламентарни избори е малка, тъй като числата на този вот са много по-големи.

Темата бе повдигната преди няколко дни от проф. Михаил Константинов, също математик и дългогодишен бивш член на ЦИК. Той обаче заяви, че вероятността да се стигне до подобна ситуация е 25%.

Причината за това е, че в записаната в Изборния кодекс методика има грешка. Правилната методика е публикувана от експерти още миналата година. Тя била предложена и на депутатите, но те не я записали в Изборния кодекс.