Леброн Джеймс ще запомни завръщането си в Кливланд, независимо че е роден наблизо и често отскача до град Акрон, където се е появил на бял свят.

Краля наниза 32 точки и спечели 14 "борби" за победата на новия му тим "Лос Анджелис Лейкърс" срещу "Кливланд Кавалиърс" - 109:105, в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

През лятото най-великият баскетболист на нашето време напусна "Кливланд" и премина в "Лейкърс" за 154 милиона долара. Миналата нощ той за първи път се изправи срещу бившия си отбор, откакто облече екипа на "езерняците".

И домакинската публика напълни залата, за да го посрещне подобаващо. Имаше много плакати с надписи, имаше аплаузи... Като за истински крал. 

Леброн показа на "своите", че има за какво да съжаляват, задето не е в редиците им - той записа най-голям дял за победата на "Лейкърс". Тимът от Лос Анджелис е с баланс 10 победи и 7 загуби - най-добрият от повече от пет години за отбора. Докато "кавалерите" са с 2:14, най-слабият показател в НБА този сезон.

"Означава много за мен, че се завърнах тук и получих такова посрещане, каза Джеймс. - 11 години играх за "Кливланд" и дадох най-доброто от себе си на полето и извън него."

Леброн Джеймс стана играч на "Кавалиърс" от избора на новобранци в НБА през 2003 г. Седем години по-късно той напусна и премина в "Маями Хийт". Тогава в Кливланд горяха и тъпкаха екипи с неговото име и номер. През 2014-а Джеймс се завърна и две лета по-късно спечели титлата на НБА, след като във финалната серия "кавалерите" губеха от "Голдън Стейт Уориърс" с 1:3. Това бе първото голямо отличие за града от 52 години - във всички големи щатски спортове.

В този период "Кливланд Кавалиърс" неизменно беше сред най-добрите в НБА и играеше за титлата. Миналото лято Леброн откри обществено училище в родния си град Акрон. Това е школо за бедните, в което обучение, учебници и хранене са безплатни. Самият Джеймс е израснал без баща и майка му е имала огромни трудности да изхрани семейството си.