Магистратите и съдебните служители ще получат коледни премии. За всички те ще бъдат в размер на 43,5% от основната заплата и ранга, съобщава правният сайт news.lex.bg.

Това реши днес Висшият съдебен съвет (ВСС). Средствата са от икономии от бюджета на самия съвет и от други пера, едно от които е капиталови разходи. Общата сума е 9,5 млн. лева.

Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия, отбеляза, че тази година никакви пари не са били върнати от органите на съдебната власт.

Стана ясно още, че комисията е обсъждала два варианта на изплащане на допълнително материално стимулиране. Първият е този, който беше гласуван днес. Вторият е обвързан с решение на съвета от март, когато бяха одобрени парите за облекло на съдебните служители и на магистратите. Тогава за първи път ВСС не гласува еднакви суми, а даде малко по-малко на служителите.

Именно заради това вторият вариант, който не беше приет, предвиждаше първо да се отпусне остатъкът за облекло на всички служители – т.е. по 251 лева, като общата сума е около 2,4 млн. лева. А останалите около 7 млн. лева да бъдат дадени за коледни премии на всички магистрати и служители, което е 33% от основната заплата.

Мутафова посочи, че в бюджетната комисия е подкрепила втория вариант, защото по думите ѝ ВСС трябва да постъпи така, както винаги – да даде еднакви суми на магистрати и служители за облекло. Тя отбеляза, че около 30% от парите за ДМС са от бюджета на съвета, което означава, че кадровият орган е бил рестриктивен. Тя призова органите на съдебната власт да помислят как и те да приложат подобна финансова дисциплина.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев се присъедини към призива. И вметна, че в съвета има информация, че на места административни ръководители са давали повече от 250 лева за очила, въпреки че решението на кадровия орган е това да е до 150 лева.

"Сега и те чакат същото ДМС", допълни Магдалинчев.