Закани за проверки на министри, обвинение за бездействие на държавното обвинение срещу групировките и намеци за несвършена работа от страна на МВР, на съда, на Народното събрание и на Министерския съвет.

Така накратко може да се обобщи участието на главния прокурор Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“ по бТВ. Цацаров гостува в предаването ден след премиера Бойко Борисов и също като него отговаряше на зрителски въпроси, предварително сортирани от екипа на Слави Трифонов.

Не знам кой къде живее

Така например на обвинител номер едно му се наложи да отговаря на питане не представлява ли интерес за прокуратурата признанието на министъра на финансите Владислав Горанов, че живее безвъзмездно в предоставено му от български бизнесмен (Кирил Домусчиев) жилище.

Оказа се, Цацаров сега научи за това признание на Горанов, направено не само в интервю, но и видно от декларацията му пред Сметната палата. Но обеща още утре да разпореди проверка.

„Не, не зная. Но фактите, които съобщава вашия зрител заслужават проверка. Е, не съм слушал министъра на финансите. Още утре ще стартирам проверка. Извинете, аз не мога да знам къде живее той шест години“, посочи Цацаров.

В "министерската линия", той се закани и че ако заключенията на експертите, които в момента правели експертизи за злоупотреби при изграждането на оградата по границата с Турция потвърдят заключенията на ДАНС, под ударите на закона щели да застанат министри и областни управители.

Краткосрочна памет

Липса на краткосрочна памет главният прокурор демонстрира и по отношение на казуса с концесионера на ски зоната в Банско – „Юлен“ АД. Формално собственик на тази фирма е малоимотният кипърски гражданин Георгиус Георгиу, но дори и самият премиер Бойко Борисов призна в тв интервю, че зад нея стои собственикът на ПИБ и председател на федерацията по ски Цеко Минев.

„Всички протести, казуси, размер на концесията и пр. са били предмет на изключително мащабна проверка по сигнал на „зелените“. Самите собственици на „Юлен“ са предложили незабавни преговори за корекция на концесията. Ако бездействието продължи, очевидно е - прокуратурата ще продължи действията. В рамките на тази проверка реалната собственост е установена“, посочи Цацаров, визирайки факта, че бяха установени нередности по концесионния договор с „Юлен“.

Кабинетът се опита да прокара буквално на тъмно анекс към договора, но това стана публично достояние и лично Борисов нареди оттегляне на точката от заседанието на кабинета. Оттогава досега движение няма.

На въпрос кажете кой е действителният собственик, след като е установен, Цацаров посочи:

„Е, не мога, защото не разполагам с проверката. Ако искате, ще публикуваме и това“.

И се закани на кабинета:

„Ако отговор продължава да няма, ще правим проверки, свързани с евентуална наказателна отговорност. Този въпрос трябваше да зададете на снощния си гост.“

В същата амнезия по отношение на имената главният прокурор изпадна и по отношение на двамата шефове в „Джи Пи груп“, обвинени в пране на пари. Както е известно, компанията е обект на разследване от сайта Биволъ, сигнал за нередности подаде и вицепремиерът Томислав Дончев.

Конкретният въпрос беше сравнение между показността и „прангите“ по отношение на бившата районна кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката й и двамата служители на строителната компания, чиито имена прокуратурата така и не оповести.

„Кои са двамата обвиняеми – по памет не мога да кажа“ .

А след като Трифонов изброи всички имена от управителното тяло на „Джи Пи“, Цацаров май разпозна едно или две от имената.

След което прехвърли въпроса за условията на ареста и затвора за Иванчева, както и за прангите и клетката за особено опасни арестанти към правосъдната министърка Цецка Цачева:

„Това е напълно излишна мярка и демонстрация спрямо тази жена – относно белезниците. И съм го казал на министъра на правосъдието“.

„Условията в които Иванчева пребивава в следствения арест категорично не се различават условията спрямо който и да е било друг. А за „Джи Пи груп“ разследването е в начална фаза и едва ли ще се изчерпи само с тези двама обвинени. За тях няма обвинения за подкуп, а за пране на пари“, допълни Цацаров.

Дългосрочна памет

Оказа се обаче обвинител номер едно има дългосрочна памет по отношение на изтеклите преди няколко години записи с участието на Борисов и прокурор Николай Кокинов, в които обвинителят казва на Борисов по адрес на Цацаров „Ти си го избра“. Тези записи, разбира се, потънаха в забвение – защото прокуратурата се фокусира върху автентичността им, а не върху съдържанието. Днес Цацаров акцентира, че няма касателство по случая - бил го заварил приключен.

Цацаров бе попитан дали е личният прокурор на Борисов. И той отвърна, пресъздавайки почти с точност какво е казал Кокинов по негов адрес. Как вторият се е оплаквал от него, защото искал да стане апелативен прокурор на София, а Цацаров един ден го галел, друг ден му се карал.

„ Да, разследвахме този запис и резултатът е такъв какъвто е по закон – не се установи кой е правил този запис. А какво е престъплението в този запис – недоволството на Кокинов, че не е станал апелативен прокурор, или недоволството му от мен. Не, не се чувствам личния прокурор на Бойко Борисов. И не съм. Някой е недоволен от това, че не е успял да заеме това място и да стане личния прокурор на Бойко Борисов“, коментира Цацаров.

Бившите приятели

Зрители питаха Цацаров и за бившите съратници Цветан Василев и Делян Пеевски. Но не може да се каже, че получиха отговор, а и водещият не настоя особено за това.

Първо главният прокурор отрече да са му били провождани чрез посредник 100 000 евро, каквито информации циркулираха из медии, от Василев. И се обърна към бившия собственик на фалираната КТБ:

„Ако наистина е давал на някого 100 000 за главния прокурор чрез някого, информирам го че не са достигали до мен. Нито евро от тях.“

На въпроса прокуратурата търси ли връзка на Делян Пеевски с КТБ, отговор по същество не последва. Вместо това главният прокурор се похвали как едно такова мегадело „не само е със завършило досъдебно производство, но е във фаза съд, въпреки че всички очакваха, че ще бъде разточвано“. И се дозастрахова: „Използвана е експертизата на външни одитори“.

„Трябва да бъде отчетено че едно толкова мащабно разследване стигна до съда. Въпреки политическите молби да не стигаме до съд“, призна Цацаров.

Зрителите върнаха Цацаров назад - как така всяко ново правителство обвинява предходното в какви ли не далавери, а резултат от проверки няма. И тук главният прокурор хем се похвали, хем прати да се търси отговорност у колегите му от времената на приватизацията.

"По време на моя мандат има обвинени министри, зам.-министри, други фигури от политическия живот. Не трябва да се мери колко са обвинени, а колко са обвинени на базата на истински доказателства и те са издържали в съда. Има обвинени висши политици, ще има още обвинени висши политици. Ако за всеки премиер е удобно да прехвърля отговорността, може би и аз трябва – когато приватизацията е започнала."

Варна и ТИМ

В отговор на друг въпрос – къде е прокуратурата като Варна отдавна е задушавана от бившата групировка ТИМ, Цацаров призна, че проблемът е реален, направи забележка на прокуратурата във Варна и пак сам се дистанцира:

„Не мога да оспоря фактите, които са посочени в този въпрос. Мога само да посоча че варненската апелативна прокуратура не е имала силно дело за корупция. Ако сега колегите гледат, да дадат отговор на този въпрос. Т.е. още едно доказателство за това, че главният прокурор не е всесилен. Разследванията се водят по места, смятат ли че главения прокурор може да поеме отговорност за всички места. Но не мога да отрека отговорността на мои колеги“.

Цитати от Филчев

На въпроса защо за тези, които са на власт правосъдието изглежда бавно, а за останалите е светкавично, Цацаров заговори за споделената отговорност:

„Този ви извод не може да бъде оборен - в обществото има глад за справедливост. Аз съм с ясното съзнание, че фигурата на главния прокурор концентрира всички надежди и съм с ясното съзнание, че няма главен прокурор, който е в състояние с магическа пръчка да изпълни всичко това – пред него има служби, след него има съд. Аз съм чист пред съвестта си, защото правя всичко, което мога. Но сам ми е много трудно.“

А може би прокуратурата не си е свършила работата за да има осъдителни присъди?, отбеляза Трифонов.

„ А може би не е само в прокуратурата проблемът. Да твърдя че прокуратурата е безгрешна, означава да съм лицемер. За съжаление такова е положението и в съда“.

"Главният прокурор не е главният воин – възприемането по този начин води до личностни изменения, вредни за цялата система", отбеляза все пак главният прокурор, след което реши да цитира "спорната личност", но блестящ юрист - предшественика си Никола Филчев, който казвал, че когато корупцията е държавна политика, никаква инстититуция не може да я спре. А на въпрос кога и на него може да му бъде потърсена отговорност - препрати към работна група в Министерство на правосъдието, която пише текстове за подсъдност на т.нар. тримата големи.

След съда и МВР, Цацаров се прехвърли на Народното събрание. Източват се милиарди от ДДС защото законът го позволява, а не защото прокуратурата бездейства, обясни той. И призова парламентът да промени законодателствпто, за да се спре прехвърлянето на задлъжнели фирми на безимотни лица (което вече е факт).

"Някой тръгна ли да променя закона за лечебните заведения за злоупотребите в болниците – ние вървим след нарушенията", даде още примери Цацаров.

Избори ли има

Нямаше как интервюто да мине и без въпроси за изненадващите акции срещу бизнесмените на прехода - Ветко и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков. Но въпросът беше в контекста на това предизборни ли са тези акции предвид евровота и местните избори догодина и ще завършат ли след вота с класическите оправдателни присъди, както и без протест на прокуратурата.

"Няма оправдателна присъда, която да не се протестира. В крайна сметка решението е на съда. Не мога да се съглася с вашите звители. Не съм свързвал със съзнанието си, че Баневи, Арабаджиеви, Стайков са свързани с изборите. Стартираме тогава, когато има разработки. В продължение на години им е позволено да приватизират и после да унищожат предприятията, като под маската на законността реализират доходи. За първи път от много време видях годни за реализация разработки. Защо това не е било правено в миналото – да ви отговори някой друг", пак се дистанцира Цацаров.

След като обвини закона (за измамите с ДДС), парламента (който приема законите), министерския съвет (за концесията на Юлен), министерството на правосъдието (за каторгата на Десислава Иванчева), работната група към министерството на правосъдието (защо не могат да го разследват) предшествениците си (за прекратената проверка, свързана с Бойко Борисов), разследващите от МВР (за качеството на разследванията), но най-вече съда (за оправдателните присъди), приватизацията (за хора като Баневи и пр.), местните прокурори (за това защо във Варна няма и едно дело срещу ТИМ), Цацаров каза:

"Аз нямам свойството, желанието, дори вътрешната природа и нагласа да се крия зад никого. Правя много добре това, което законът ми позвоява. Знам много добре, че други не го правят."