Испанският премиер Педро Санчес заплаши снощи да наложи вето върху проектодекларацията за Брекзит.

„След разговора ми с Тереза Мей нашите позиции остават доста раздалечени. Правителството ми винаги ще защитава интересите на Испания. Ако няма промени, ние ще наложим вето върху Брекзит“, написа той в туитър.

Вчера бе разтпространен проектът на политическата декларация, която се очаква да бъде приета на извънредния Европейски съвет в неделя. Забележките на Испания обаче поставят това под въпрос.

По тази причина преговарящият екип на ЕС, или т. нар. шерпи, заседаваха днес в Брюксел в опит да разчистят последната пречка преди срещата, предаде Ройтерс.

Те обаче не успяха да направят това, съобщиха дипломатчески източници за Клуб Z. Европейските институци и испанските власти продължават да работят по текст, който да е удовлетворителен.

Испания настоява за промени в споразумението за Брекзит и в декларацията за новите отношения между Великобритания и ЕС, в които да се изтъква, че всякакви решения за Гибралтар трябва да се вземат след преки преговори с Мадрид.

"Ясно е, а и правителството е решено, че трябва да бъде напълно гарантирано, че всяко споразумение между ЕС и Великобритания изисква предварителното одобрение на Испания, що се отнася до въпроса за Гибралтар", каза говорителка на испанското правителство Исабел Селаа.

Испанският държавен секретар за европейските въпроси Луис Марко Агириано заяви, че Мадрд иска писмен ангажимент от Лондон за Гибралтар преди срещата на върха на ЕС в неделя,

Испания заплашва да се противопостави на споразумението за Брекзит, ако нейното право на вето за бъдещите отношения между ЕС и британския анклав не бъде признато писмено.

"Изискахме този текст да бъде публикуван от британците преди Европейския съвет в неделя", каза Агириано относно писмения ангажимент от Лондон.

Ще дойде ли Педро Санчес на Европейския съвет в Брюксел?

Запитан дали Педро Санчес ще присъства на Европейския съвет в неделя, Агириано отговори:

"Той ще реши, когато види писмената британската декларация."

Според правилата на ЕС споразумението изисква одобрението от квалифицирано мнозинство, а не пълно единодушие. Една отделно взета държава не може да го блокира. Лидерите на страните от Съюза обаче искат съгласие по този чувствителен политически въпрос.

Държавите членки са решени да не допуснат преправяне на нито един от двата текста и предпочитат да адресират безпокойството на Испания в отделно изявление, което да не бъде част от преговорите с Лондон.

Дипломати от ЕС се опасяват, че Педро Санчес ще иска да обсъди текста на най-високо равнище в неделя. Предполага се, че с поведението си той се опитва да натрупа точки преди местните избори на 2 декември в ключовата за неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) автономна провинция Андалусия. Социалистите в Испания в момента са в управляващата коалиция, без обаче да са спечелили парламентарните избори. Санчес стана премиер след свалянето на консерватора Мариано Рахой с вот на недоверие през юни.