Семейството на Михаел Шумахер разпространи интервю със 7-кратния световен шампион във Формула 1, взето по-малко от два месеца преди падането със ски в края на 2013 г.

Оттогава германецът е в тежко състояние в дома си в Швейцария, където за него се грижи екип рехабилитатори.

В интервюто Шумахер говори за Формула 1. Той поначало рядко говореше с медиите и не беше особено словоохотлив.

"Ферари" от 21 години не беше ставал шампион, аз самият четири сезона се провалях, казва Шуми. - След това, най-накрая, взехме титлата във велика надпревара. Най-уважаваният от мен човек в онези години определено беше Мика Хакинен. С него имахме страхотни битки, но отношенията ни бяха добри. В младите си години в картинга имах своите идоли, гледах Аертон Сена или Винченцо Соспири, но най-много се възхищавах от Тони Шумахер (бившият национален вратар на Германия, бел. ред.), защото той беше велик футболист."

Интервюто е взето на 30 октомври 2013 г., а на 29 декември стана ски инцидентът с Шумахер по време на ваканция във френския курорт Мирабел.

Шумахер говори с респект за Рос Браун, бившият технически директор на "Бенетон" и "Ферари".

"Ако се върна назад във времето и говоря за отборите, в които карах... в "Бенетон" четири или пет години изграждахме шампионски тим. Същото направихме във "Ферари", както и в "Мерцедес", но за по-кратко време. Във всички тях има едно свързващо звено - Рос Браун. Помислете за това."

"Успехът в даден аспект от живота или в повечето, които аз познавам, се дължи на отборна работа. Когато си сам, правиш това, което правиш. Но в отбор можеш да си много по-силен. Формула 1 определено е за отборната работа, не е до един човек. Постиженията са едно на ръка. А съмненията в себе си за много важни, поне за мен. Важно е да не си прекалено самоуверен, а да си скептичен, да опитваш да се подобриш. Да, аз постоянно чувствам, че не съм достатъчно добър, че трябва да работя и това много помогна да се превърна в това, което съм."

"Формула 1 е много тежка. И е била по-тежка в миналото без техническите нововъведения. Но и без тях е един от най-трудните спортове. Необходима е голяма подготовка", казва Михаел Шумахер.