Алтернатива за българско възраждане (АБВ) отива на европейските избори догодина с лозунги за премахване “на двойните стандарти” от западните партньори към страната ни и на санкциите срещу Русия. Това заяви лидерът на партията Румен Петков в интервю за БНТ днес. Той пледира още за възстановяване на руските енергийни проекти у нас и нарече “политическо престъпление” спирането им.

Според него “голямата причина на протеста е липсата на перспектива пред нашата икономика”, но тя не е достатъчна като основание за предсрочни избори. По думите “те няма да решат проблема сега”, макар че “в този формат правителството не може да издържи”. Петков каза, че коалиционните партньори на ГЕРБ “нито са обединени, нито са патриоти”.

Лидерът на АБВ персонално нападна бившия министър-председател Иван Костов, бившия лидер на ДСБ Радан Кънев и евродепутата от същата партия Светослав Малинов за съпротивата им срещу строителството на АЕЦ Белене и срещу спрения проект “Южен поток”.  По думите му заради “послушанието” на ред правителства пред Европейския съюз и САЩ днес България е изправена пред “унизителна перспектива да внася руски газ от Турция и ток от турски АЕЦ”.

“Това са политически престъпления”, заяви Петков. “Когато си воден от послушанието на запад, няма начин да си воден от българския национален интерес”.

Той обвини Малинов, че със “спекулативна цел” е попитал Европейската комисия как гледа на евентуално размразяване на проекта в Белене и че разпространява лъжлива информация, че България не се нуждае от пряка доставка на руски газ.

Петков обвини САЩ и европейските партньори на България, че пречат на нейните съвместни енергийни проекти с Русия, но в същото време не прекъсват търговските си отношения със Саудитска Арабия въпреки обвиненията, че нейният престолонаследник е поръчал убийството на журналиста и дисидента Джамал Кашоги в Истанбул на 2 октомври т.г..

“Нямам спомен САЩ и Европа да са изтеглили дипломатите от държава, която уби по циничен грозен начин журналист”, каза Петков.

Той разкритикува и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер като “човека с най-сложния ишиас”.

“Проблемът е, че го изтърпяхме. По какво е различен от Валери Симеонов”, каза лидерът на АБВ.

Според него българските емигранти по света ще започнат да се връщат, “когато види перспективата”, преди всичко икономическа.

За целта обаче Петков смята, че “ние (България) трябва да се върнем в Африка , ние излязохме от Либия и от Сирия”.

“Дадохме жертви в Ирак. Да сме продали там литър минерална вода? ...В Либия чакат българските строителни фирми”, илюстрира тезата си Петков.