Само за седмица петицията на депутата на БСП Елена Йончева за независима проверка на качеството на българските магистрали в европейска лаборатория събра над 4200 подписа в интернет. „Искаме Европейската комисия и ОЛАФ да направят независима експертиза на участъците от автомагистралите „Тракия", „Хемус”, „Струма”, „Марица”, изградени през последните 5 години със средства на ЕС”, обяви преди дни Йончева. 

Eкспертизата трябва да установи има ли в действителност пропуски в качеството на получения краен продукт. А според автора на петицията „изграждането на некачествени пътища представлява опасност за българските граждани“.

„Състоянието на българските магистрали е видимо за всеки от нас и без да се прави техническа експертиза. Магистрали, първокласни и второкласни пътища започват да се ремонтират често веднага след като се изградят“, отбелязват в петицията. 

Там се припомнят и проблемните участъци край Своге, където през това лято загинаха 20 граждани, както и непрестанните ремонти на участъци от автомагистрали, републикански, първокласни и второкласни пътища. 

„Поискахме съгласието на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъдат извършени полеви изпитвания на пътната настилка чрез вземане и на дълбочинна ядка. Посочените в искането участъци са изградени през последните пет години, какъвто е и периодът на устойчивост според европейските изисквания. Това е срок, в който износването на пътното платно е минимално.

Настояваме изборът на местата за вземане на проби и провеждане на изпитвания да се направи от независим европейски експерт по качеството на пътища. За да обезпечим реален и безпристрастен резултат, предлагаме експертизата на пътната настилка да се извърши от лицензирана европейска лаборатория, която не е работила в България, за да отпаднат всякакви съмнения за евентуални зависимости“, се казва в петицията. 

Според Елена Йончева „фактът, че има толкова голям отпор за независима проверка, говори за страх от констатиране на нередности“.

Петицията може да бъде подкрепена тук.