„Искам да знам дали „Отворено общество“ е подкрепяло предизборната кампания на на Франс Тимерманс или иска да подкрепи кампанията му за следващите европейски избори?“

Въпросът бе зададен от италиански журналист на брифинг в Еврокомисията.

Това стана часове преди обявената от ЕК среща на Тимерманс и Джордж Сорос в Брюксел.

Холандецът е водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Еврокомисията на изборите за Европейски парламент през март 2019 г. След като се появи съобщението за срещата му със Сорос, в Брюксел моментално плъзнаха слухове за някаква „завера“ между двамата. Най-вероятно те идват от врагове на Тимерманс.

„Няма как това да стане“, коментираха за Клуб Z висши източници от ПЕС.

От пресцентъра на партията изтъкнаха, че финансирането на предиборна кампания се проверява под лупа. Така през 2014 г. са били следени разходите на кандидатите на двете най-големи партии в Европарламента - Жан-Клод Юнкер на Европейската народна партия (ЕНП) и Мартин Шулц на ПЕС.

„Не отговарям за кампанията на водещия кандидат на ПЕС, но съм сигурен, че колегите от тази партия щемогат да ви кажат“, отговори на жуналистическия въпрос говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.

Той обаче остави без отговор въпроса на унгарска журналистка вярно ли е, че Тимерманс и Сорос се срещат редовно през последните години.

Като първи зам.-председател на ЕК Тимерманс отговаря за спазването на върховенството на закона. И една от страните, където този проблем е особено сериозен, е Унгария. През септември Европарламентът даде зелена светлина за започване на процедура по член 7 срещу нея, което може да доведе до лишаването на страната от право на глас в Съвета на ЕС. Правителството на Виктор Орбан е обвинено по 12 пункта. Смята се, че човекът с главна заслуга за тези действия е Тимерманс.

Същото правителство води истинска вйна срещу родения в Унгария американски филантроп Джордж Сорос. Поредният етап от нея е опитът да бъде затворен създаденият и финансиран от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ) в Будапеща. Според приетто през 2016 г. законодателство дейността му е регламентирана. До 1 декември ЦЕУ вероятно ще се премести във Виена.