Космическият апарат "ИнСайт" е кацнал успешно на повърхността на Марс, съобщи НАСА.

Бурни овации са посрещнали успехът на мисията - както в Хюстън, така и на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, където минувачи наблюдаваха сложната операция. Сондата пътува 7 месеца до Червената планета, но особено натоварващи за екипа са били последните часове на кацането. Тогава е най-големият риск нещо да се обърка и скъпият апарат да бъде загубен.

"Това беше невероятно емоционално преживяване. Мисълта за работата в продължение на седем години, която много хора в тази стая свършиха, и тези седем минути, които трябваше на преживеем - наистина е трудно да се опише. Сърцето ми спря да бие за седем минути", заявява Том Хофман, един от ръководителите на проекта.

След кацането "ИнСайт" изпрати първата си снимка, след като изчака 15 минути - за да се слегне прахта

Това е първо пращане на апарат на Марс за последните 7 години. Последно НАСА изстреля "Кюриосити" през 2011 г., който все още е активен.

"ИнСайт" има два основни инструмента. Единият ще проникне на дълбочина 5 метра, недостигана досега, за да измери вътрешната температура на планетата. Другият пък е сеизмометър, за да се провери за пръв път какви трусове има на Марс.

Наземният екип се надява двата експериментални малки спътника на "ИнСайт" - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му. Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути. УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще осигурят орбитиращите апарати, но по-бавно.