За пръв път от много време насам всички големи партии от т. нар. автентична десница/демократичната общност се обединиха. Това стана с приемането на декларация, в която се настоява за въвеждането на машинно и електронно дистанционно гласуване. Под декларацията са се подписали "Демократична България", ДБГ, СДС и още седем по-малки формации.

В нея се посочва, че правителството трябва да спази закона, съдебното решение и волята на българските граждани. Формациите настояват да се предвидят пари в бюджета за въвеждането на такова гласуване и се противопоставят на законопроекта на управляващите за промени в Изборния кодекс, който отменя електронното гласуване и ограничава машинното.

Ето какво се казва в текста на декларацията:

"Ние, политическите партии от демократичната общност, се обявяваме за въвеждане на машинното и дистанционното електронно гласуване на следващите избори.

Считаме, че правителството и Народното събрание са длъжни да спазят закона, съдебното решение и волята на българските граждани, недвусмислено изразена на провелия се на 25 октомври 2015 г. референдум, и незабавно трябва да предприемат всички необходими действия за изпълнение на конституционните си задължения.

Ще работим за създаване и приемане на справедливи правила, които да премахнат извършваните досега изборни манипулации и така да възстановят доверието на българските граждани в честността на вота.

Ще отстояваме заедно въвеждането на машинното и дистанционното електронно гласуване като:

1.Настояваме да се предвидят в държавния бюджет средствата, необходими за закупуването на сигурни технологии, както и да започне издаването на електронни идентификационни документи;

2.Остро се противопоставяме на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти, с който на практика се отменя дистанционното електронно гласуване и се ограничава значително машинното гласуване;

3.Отстояваме въвеждането в най-кратки срокове на нормативни правила, които да гарантират въвеждането на сигурни системи за машинно и дистанционно електронно гласуване;

4.Настояваме за създаване на коректни избирателни списъци и регистри, в които не присъстват сега съществуващите „мъртви души“;

5.Предложим въвеждане на възможността за дистанционно гласуване по пощата;

6.Защитаваме върховенството на закона и изобличаваме правителството във всичките му опити да го погазва, както в случая с машинното и електронното гласуване.

За да има демокрация в България, изборите трябва да са свободни и честни. Изборният процес трябва да създава доверие. Партиите, които планират промени в Изборния кодекс, за да си осигурят служебна победа, водят страната към пълзяща диктатура. Гражданите у нас и в чужбина трябва да имат истински свободен достъп до гласуване и участие в демократичния процес. За това са нужни обединените усилия на демократичната общност за натиск върху управляващите, които правят всичко възможно да създават ограничения пред избирателите и систематично отказват да изпълняват разпоредбите, приети в Изборния кодекс"

Демократична България

Движение България на гражданите

Съюз на демократичните сили

Българска нова демокрация

Обединени земеделци

Български демократически форум

Български земеделски народен съюз