Софийският окръжен съд за втори път през последните дни причини главоболия на бившият монарх и премиер Симеон Сакскобургготски и на сестра му Мария-Луиза Хробок. Те трябва да предадат на държавата ловната хижа "Саръгьол" в Рила, решиха магистратите, съобщава в. "24 часа".

Ловната хижа "Саръгьол".

Това е втори имот, който бившият премиер и сестра му губят само за седмица. Преди броени дни Софийският окръжен съд върна на държавата и двореца "Царска Бистрица".

Основният извод в решението е, че хижата е изградена върху държавен терен и собственикът на земята придобива и сградата.

Решението на съда е от 28 август и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Хижата "Сарьгьол" е един от трите имота на Симеон, за които държавата води дела в окръжния съд. Останалите са резиденцията "Ситняково" и "Царска Бистрица". Има и дело за 66 гори в община Самоков.

Симеон получава имотите през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а тогавашният областен управител, който после става депутат от партията на Симеон - Олимпи Кътев, ги деактува.

"Саръгьол" е обширна дървена сграда, използвана като ловна хижа от царете на Третото българско царство.

Построен е от цар Фердинанд I между 1912 и 1914 г. близо до Боровец, в природен парк Рила, чиито гори са били любимо място за лов на монарха. След отмяната на монархията през 1946 г. Саръгьол е национализиран от новия републикански режим в България и започва да се стопанисва от Българския ловно-рибарски съюз.