ЕС е сериозно разтревожен от поредица екзекуции в Беларус.

Това става ясно от разпространено днес изявление на Мая Коцийнчич - говорител на върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

„Твърди се, че двете последни екзекуции в Беларус - тези на Семьон Бережни и Игор Гершанков, са извършени тайно този месец. Тази година са извършени общо 4 екзекуции. Други двама очакват изпълнението на смъртните и присъди“, се казва в изявлението.

Мая Коциянчич припомня, че ЕС е категорично против смъртната присъда по какъвто и да било повод. Тя отнема неотменимото право на живот, залегнало във Всеобщата деклараця за правата на човека, и е жестоко, нечовешко и унизително наказание.

„Прилагането на смъртно наказание е в противоречие с декларираното желание на Беларус да се ангажира по въпроса с международната общност, включително с ЕС. Налагането от страна на властите на мораториум като първа стъпка към премахването му би било положително развитие“, допълва Коциянчич.

Според нея спазването на основните човешки права остава ключово условие за формирането на бъдещата политика на Съюза към Минск.

Екзекуциите на "черните брокери"

Семьон Бережни и Игор Гершанков са осъдени по т. нар. дело на черните брокери, пише опозиционният беларуски портал ТУТ. Межу 2009 и 2015 г. в Могильовска област изчезнали шестима души. По-късно телата им били открити в безименни гробове. Според прокуратурата „черните брокери“ - общо четирима души, увещавали жертвите да продадат или разменят жилищата си.

Семьон Бережни

След това собствениците били убивани. Всички те били самотни хора, алкохолици или длъжници. Някои от тях дори били заровени в земята живи, след като били приспани с водка и медикамента клонидин за понижаване на кръвното налягане.

Бережни и Гершанков били признати за виновни за 6 убийства, подготовката на още едно, отвличания, измами и други престъпления. През лятото на 2017 г. областният съд в Могильов ги осъдил на смърт чрез разстрел и постановил те да компенсират близките на жертвите с близо 110 000 долара. Присъдата била потвърдена по-късно от Върховния съд в Минск.

Двамата подсъдими заявили пред съда, че показанията им били изтръгнати със сила. Игор Гершанков дори обявил това лято гладна стачка, тъй като жалбите му не били предавани.

Бережни (31 г.) бил екзекутиран по-рано този месец, но новината за това бе разпространена едва вчера.

Днес пък стана ясно, че е разстрелян и Гершанков (36 г.). Тази сутрин на свиждане при него пристигнала майка му. От следствения изолатор първо й казали, че нейният син е напуснал мястото с вещите си. Няколко часа по-късно от Могильовския областен съд съобщили, че и неговата смъртна присъда е изпълнена.

Не са известни точните данни на екзекуците на двамата.