Бомбените заплахи в 15 търговски центъра на Москва, които наложиха евакуацията на хиляди хора от тях днес, са били фалшиви, предаде ТАСС, цитирайки вътрешното министерство.

Според него те са били извършени от хулигански подбуди от номер, регистриран в Украйна.

"Всички телефонни позвънявания са били направени от номер,  който е регистриран в Украйна", е казал неназован източник на агенцията, отбелязвайки, че неизвестният се е обаждал в службите за охрана на търговските центрове в руската столица.

Той е казал, че се били "минирани" 15 мола, сред които "Атриум", "Мегаполис", "Капитолий", "Цветной", "Мозаика", "Горбушкин двор", "Хорошо", а също и Киевската гара. Заради това всички те са били евакуирани и екипи с кучета са ги претърсили.

"По предварителни данни мотивът на тази атака е хулигански. Сътрудници на правоохранителните органи  установяват  самоличността на хулиганите", е казал източникът пред агенцията.

По-рано вълна от фалшиви заплахи за миниране мина през Русия от септември до декември 2017 година, припомни ТАСС. Тогава на атаки от телефонни терористи бяха подложени почти 4000 обекта и бяха евакуирани над 2,6 млн. души в различни градове на Русия.