Саломе Зурабишвили, подкрепена от управляващата партия "Грузинска мечта", печели втория тур от президентските избори в Грузия с 59,52 на сто от гласовете. Нейният съперник Григол Вашадзе, издигнат от основната опозиционна сила - "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили, събира 40,48 процента.

Това съобщи днес грузинската ЦИК след преброяване на бюлетините от всички секции, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По данни на ЦИК преброяването на гласовете от всичките 3705 избирателни секции показва, че за Зурабишвили са гласували 1 147 627 избиратели - 59,52 на сто, а за Вашадзе - 780 633, или 40,48 процента.

Снощи Саакашвили, който живее в изгнание в Холандия, призова грузинците да не признават резултатите от президентските избори и да започнат в четвъртък "масово неподчинение на властите". 

Вашадзе заяви, че не признава резултатите от изборите, предадоха ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА. Той призова симпатизантите си на голяма мирна демонстрация в неделя в центъра на грузинската столица Тбилиси.

"Това не бяха президентски избори, а криминален фарс. Не признаваме тези избори и резултатите от тях. Грузия няма президент", каза Вашадзе.

Грузинският политик настоява също така за провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде Франс прес.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви днес, че едната страна в изборите се е ползвала с "неоправдано предимство", предаде Ройтерс.
В ранните часове на днешния ден централната избирателна комисия в Грузия обяви, че родената във Франция Зурабишвили печели балотажа.

"Вторият тур от президентските избори в Грузия бе конкурентен и кандидатите имаха възможност да провеждат кампанията си свободно, обаче едната страна се ползваше с неоправдано предимство, а негативният характер на кампанията и от двете страни компрометира изборния процес", заяви ОССЕ. 

Пред журналисти в Тбилиси днес Зурабишвили заяви, че първото й задгранично пътуване като президент ще бъде в страни от Европа, предаде ТАСС.

"Първата ми задгранична визита като президент ще бъде в Европа, в частност в Брюксел, Берлин, Париж и балтийските страни, на първо място Литва, чиято президентка първа ме поздрави", каза тя. 

Грузинската телевизия съобщи, че Зурабишвили ще встъпи в длъжност на 16 декември.