Нов институционален скандал.

След като преди седмица съдия Иво Хинов от спецсъда пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест след повече от 7 месеца зад решетките, прокуратурата, освен че протестира решението - което е легалната процедура по НПК, приложи и новост: успя да си издейства чрез "особено искане" апелативната инстанция да отмени веднага част от определението на съдията.

Всъщност Апелативният спецсъд (АСНС) се произнесе след няколко часа относно разпореждането на съдия Хинов - че мярката "домашен арест" влиза веднага в сила. Обикновено АСНС се произнася след седмица...

Това стана, след като приятели и съмишленици на Иванчева и Петрова вече ги чакаха пред ареста на "М-р Векилски" часове наред с личния им багаж.

Днес стана ясно от писмо на Върховния касационен съд - който е инстанцията над АСНС, че се назначава кoмиcия от върховни съдии, която да извъpши пpoвepĸa нa Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд (ACHC) пo пoвoд пyблиĸaции в мeдиитe, cвъpзaни c paзглeждaнeтo нa иcĸaниятa зa пpoмянa нa мepĸитe зa нeoтĸлoнeниe нa Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa.

Дори и най-неинформираните сигурно биха се сетили кой назначава въпросната инстанционна проверка: председателят на ВКС Лозан Панов.

Πpoвepĸaтa трябваше да бъдe извъpшeнa в пepиoдa 29.11.2018 – 05.12.2018 г., a в ĸoмиcиятa бяа включени тpимa aвтopитeтни cъдии - Гaлинa Зaxapoвa,  зaм.-пpeдceдaтeл нa BKC и pъĸoвoдитeл нa Haĸaзaтeлнaтa ĸoлeгия, Kaпĸa Kocтoвa, пpeдceдaтeл нa Πъpвo нaĸaзaтeлнo oтдeлeниe, и Гaлинa Toнeвa, cъдия във Bтopo нaĸaзaтeлнo oтдeлeниe и бивш зaм. глaвeн пpoĸypop. 

Проверката трябваше да установи: бpoя нa oбpaзyвaнитe въззивни нaĸaзaтeлни чacтни дeлa cъc cъщитe пoдcъдими лицa; aдминиcтpиpaнeтo нa ceзиpaщитe дoĸyмeнти oт cтpaнa нa пъpвoинcтaнциoнния cъд пo чacтнитe дeлa, пocтъпвaнeтo им в ACHC; peгиcтpиpaнeтo и oбpaзyвaнeтo нa дeлaтa; избopът нa cъдия-дoĸлaдчиĸ и нa члeнoвeтe нa cъдeбнитe cъcтaви; cpoĸoвeтe зa пpoизнacянe.

Дo 10 дeĸeмвpи т.г.  cъдиитe тpябвaше дa ca гoтoви c дoĸлaдa cи. Оригинала на съобщението може да видите тук.

По-късно обаче от съобщение не на проверявания съд примерно, а директно от пресцентъра на прокуратурата стана ясно, че: "По повод публикации в медиите, според които председателят на Върховния касационен съд е разпоредил проверка на въззивните производства по НОХД № 2617/2018 г. с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова Петрова, и. ф. административният ръководител на Специализираната прокуратура, и.ф. административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, наблюдаващият делото прокурор в първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд."

С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурорите предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Писмото до председателя на АСпНС може да видите тук.

Разбира се, едва ли някой може да се усъмни, че на въпросните 4-ма прокурори им е хрумнало сами да се противопоставят на ВКС и освен плод на волеизявление на собствената им съвест - както е по закон, зад тях не стои никой...

По-късно стана ясно, че проверката в АСНС вече е приключила. На проверяващата комисия от ВКС са предоставени всички необходими материали.