Един от арестуваните от Русия 24 украински моряци е българин, съобщи Би Ти Ви.

Това е Владимир Варимез от село Бановка, предаде телевизията, позовавайки се на кмета на селото Виктор Генчев.

"Страната ни ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба. Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, ще му осигурим консулска защита", се посочва в съобщението на ведомството. 

Отделно днес министърът на инфраструктурата на Украйна Владимир Омелян съобщи, че украинските пристанища в Азовско море са се оказали блокирани след неделния инциден в Керченския проток, при който руски граничари обстреляха и задържаха два украински катера. Руски представители отговориха, че не е така.

"Според състоянието вечерта на 28 ноември 2018 година украинските пристанища в Азовско море Мариупол и Бердянск са фактически блокирани от Руската федерация за влизане и излизане на съдове", написа Омелян във Фейсбук, цитиран от рускоезичната служба на Би Би Си.

Според украинския министър, ред да влязат в Азовско море от Черного море чакат 18 съда (14 от тях плават за Мариупол, а четири - за Бердянск). В очакване на разрешение да излязат от Азовско море са девет съда (шест не могат да излязат от Мариупол и три - от Бердянск).

"Тоест, Русия блокира украинските пристанища в Азовско море", написа министърът. "Целта е очевидна - блокиране на работата на украинскита пристанища в акваторията на Азовско море и постепенно изтласкване на Украина он нашите законни територии, които са закрепени от нормите на международното право".

Днес сутринта анонимен източник на руската агенция ТАСС заяви, че изявлението на Омелян не съответства на истината.

"Никой не задържа никакви съдове, работим според фактическото (метеорологично - б.р.) време", каза той.

Задържаният няма българско гражданство

Българското външно министерство още вчера е било уведомено, че има задържан украински гражданин от български произход, съобщиха от ведомството.

По информация на кмета на родното му село той няма българско гражданство. Данни, че въпросният човек е български гражданин, няма и в информационните масиви в България. Ако при допълнителни проверки се установи, че задържаният е и български гражданин, страната ни ще му осигури консулска защита. Българското генерално консулство в Одеса е във връзка с кмета на Бановка.

От МвнР припомнят, че България ясно е заявила, че настоява за незабавно освобождаване на всички моряци от трите украински кораба.