СИМОНА РУСЕВА

Полша отказа снощи да даде небе за самолета на руския военен министър Сергей Шойгу и той бе принуден да чака с часове на летището в Братислава. 

След продължителен дипломатически маратон и остър протест на Москва машината с Шойгу на борда все пак прелетя над Полша на път за Русия.

Сергей Шойгу беше вчера в Словакия за честване на 70-годишнината от тамошното въстание срещу хитлеристите. На събитието присъстваха висши политици от 30 държави. Поканен беше и Путин, но той изпрати военния си министър.
Малко преди старта снощи на специалния самолет с Шойгу на борда обратно за Москва Полша отказа разрешение за прелитане над нейна територия.

В петък руската машина прелетя над Полша, но обратният полет към Русия първоначално се оказа невъзможен. Самолетът вече беше във въздуха, когато на пилота бе съобщено, че има забрана за прелитане над Полша. Това наложи машината да обърне и да се приземи отново в Братислава.

“Този акт е грубо нарушение на международните норми и етика. Това е поругаване на историческата памет и на заслугите на онези, които освободиха Европа от фашизва”, заяви снощи гневно в Москва зам. външният министър и бивш посланик в България Владимир Титов, цитиран от Интерфакс.

Дали става въпрос за недоразумение или по-скоро за звучна плесница на Варшава спрямо Русия заради събитията в Източна Украйна?

Самолетът на Шойгу чака на летището в Братислава. Снимки БГНЕС

Според полските власти петъчният полет на руския самолет “Туполев” е бил заявен от “Аерофлот” като граждански и му е бил даден коридор за прелитане над страната. Обратният полет към Москва обаче е бил обявен като военен. Такъв полет трябва да се заяви 72 часа по-рано.

“Грешката е на пилота, ние само спазваме правилата”, обясни говорител на полската Служба за контрол на полетите.

Пилотът обаче едва ли е направил грешка, на опашката на самолета ясно е изписано “ВВС на Русия”.

Едва след намеса на руското посолство във Варшава и множество телефонни разговори с Москва полетът е бил обявен като граждански. Часове наред Шойгу е трябвало да чака развръзката на борда на самолета, блокиран на летището в Братислава.

Въздушните коридори от Словакия за Русия преминават или над Полша, или над Украйна. Шойгу обаче е в украинския черен списък заради руската агресия в Източна Украйна. Това е наложило полет над Полша. Тя пък е съюзник на Украйна и остро критикува агресивното поведение на Кремъл спрямо бившата съветска република. 

Полският външен министър Радослав Сикорски написа вчера в туитър: “Конфликтът в съседката ни Украйна прерастна във война.” Той приветства и призива на НАТО Москва незабавно да прекрати военните операции в Украйна.