По информация на "Шпигел" електронната поща на германски народни представители е била хакната. Засегнати са също Бундесверът (германската войска – б. р.), както и редица посолства.

На запитване Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване – б. р.) оповести:

"В рамките на разследването на кибератаката Snake Федералната служба за защита на конституцията за пореден път установи посегателства. Най-общо казано жертвите могат да се причислят към сферата на държавата и политиката."

По информация на "Шпигел" при случая с политиците не става въпрос за компютърната система на Бундестага, а за акаунтите на представени в параламента политически партии. Последната хакерска атака е била забелязана на 14 този месец.

По първоначални данни зад хакерската атака стои руската групировка Snake (от английски - змия), което в руския вариант е "Турла". Както през март т. г. стана известно, точно тази групировка продължително време е атакувала компютърната мрежа на федералното правителство, добрала се е до данни и на сужители от външно министерство.

Snake отново е активна, потвърди за "Шпигел" високопоставен служител от спецслужбите. Все още се проверява какви данни са изтекли по време на последната хакерска атака.

Отдавна е известно, че зад хакерската групировка Snake, наричана в някои държави и Uroburos, стоят руските тайни служби. Всъщност името произхожда от гръцката митология. Това е змия, която хапе собствената си опашка.

В Германия групировката доби известност през пролетта на тази година посредством сензационна хакерска атака срещу правителствената компютърна мрежа, смятаната до този момент като най-сигурна и надеждно защитена. Хакерите са успели да намерят пролука и да проникнат в компютрите на две образователни институции, а впоследствие и в редица компютри на външно министерство, като информацията е достигнала до Русия. Тя обаче не е била строго секретна.

Атаката е била разкрита своевременно посредством сигнал, подаден на Германия от партньорска тайна служба на приятелска държава. Първата стъпка на германските власти беше да предотвратят по-мащабни набези на хакерите в електронната мрежа на външно министерство. Когато обаче те правят опит да посегнат на външнополитически секрети, набелязаните и застрашени компютри са били изключени от мрежата.