"В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания" - това е надсловът на 16-ото издание на кампанията "Българската Коледа" 2018-2019 година. Стартът на благотворителната инициатива даде президентът Румен Радев днес. 

"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. Тя дава надежда за бъдещето ни като държава и общество, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една общественозначима кауза", заяви държавният глава от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, откъдето тръгва кампанията тази година. 

По думите на Радев благотворителността ни дава вяра, че живеем в общество, което се гради върху хуманни ценности, а "Българската Коледа" инвестира в най-ценния капитал - здравето на децата. Президентът отбеляза, че новото издание на инициативата си поставя за цел да помогне на децата с тежки заболявания и увреждания като осигури съвременна високотехнологична апаратура и подкрепи комплексната грижа за тях, защото всяко дете заслужава щастливо детство и пълноценен живот.

Държавният глава благодари на всички лекари и медицински работници, които подпомагат инициативата "Българската Коледа" за техния труд, за грижите, които полагат за децата, както и за надеждата и доверието, които носи тяхната работа.

"Вие давате максимума от себе си и за спасяването на живота, и за грижата за здравето на нашите деца. Изразходвате средствата по най-добрия начин и ни давате надеждата, че нашите деца ще имат още по-добри грижи, а техните семейства ще имат вяра в българската държава и в българското общество", допълни Румен Радев.

В предишното, 15-о издание на "Българската коледа", благодарение на проявената съпричастност на добродетелни българи, разполага с бюджет от 2 600 000 лв. Кампанията имаше за цел да помогне за подобряване на продължителното лечение и активната рехабилитация на спасените деца. Със сумата от близо 700 000 лева са подпомогнати 505 деца за осъществяване на лечение и рехабилитация. Закупена е медицинска апаратура за 22 лечебни заведения от цялата страна – университетски и многопрофилни болници, рехабилитационни центрове и домове за медико-социални грижи. Стойността на инвестициите е общо 1 790 000 лв.

В словото си държавният глава подчерта, че с помощта на "Българска Коледа" вече в много рехабилитационни центрове в страната има най-съвременна апаратура на високотехнологично ниво, която позволява нашите лекари и специалисти да внедряват нови форми и методи за лечение в своята практика.

Как да дарим?

В специалния сайт на "Българската Коледа" можете да се запознаете с тазгодишната цел на кампанията, как са преминали предишните издания и как самите Вие да направите дарение. Това може да стане чрез банкова карта, банков превод, системи за интернет разплащания, както и с SMS към номер 1117 за абонатите та "М-тел", Vivacom и Telenor. Може са се дари и чрез обаждане на номер 0900 1117 за фиксирани абонати на М-тел и Vivacom.