„Инерком“ работи за финализиране на сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ, съобщиха в писмо до медиите от компанията на Гинка Върбакова. Оттам допълват и, че имат валиден договор с ЧЕЗ:

„Инерком“ полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му“, пише в писмото.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на „Инерком“ да придобие българския бизнес на ЧЕЗ, а от компанията обжалваха. Крайният срок за превеждането на парите по сделката беше в петък, 30 ноември. На 1 декември от централата на електроразпределителната компания в Прага съобщиха, че българската фирма не е извършила плащането.

Компанията на Върбакова обаче имала подкрепата на „глобални инвестиционни банки“, за да завърши сделката. Или поне това се твърди в писмото ѝ до медиите:

„Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. „Инерком“ има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.“

Писмото вероятно е провокирано и от съобщение от централата на ЧЕЗ в Прага, че дружеството започва преговори със следващия кандидат за бизнеса си в България.

„ЧЕЗ възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат, който вече потвърди своя интерес към закупуването на българските активи на ЧЕЗ”, съобщава сайтът Economic.bg, позовавайки се на писмен отговор от чешкото дружество.

Въпреки липсващото плащане от страна на „Инерком“ обаче, от ЧЕЗ оставят вратата за финализиране на сделката с българската фирма отворена:

 „Въпреки че изискванията все още не са изпълнени, споразумението за покупката на българските активи, сключено с „Инерком”, остава в сила”, добавят от ЧЕЗ.

От чешката компания отдавна заговориха за план „Б” при евентуален провал на преговорите с фирмата на Върбакова. През ноември миналата година чешкият вестник Hospodarske Noviny написа, че India Power, в консорциум с българската Future Energy, е вторият кандидат за покупката на ЧЕЗ. Българо-индийският консорциум всъщност предложил повече пари от „Инерком“.

В консорциума влизат Future Energy от българска страна, където съдружници са Валентин Христов и фирмата му „Аксис 7“, а от индийска – India Power. През декември м.г. обаче Future Energy губи лиценза си на енергиен търговец, защото не успява да изпълни договорни задължения, пише Economic.bg.

И припомня, че офертите на „Инерком“ и на Future Energy/India Power са били близки. Консорциумът е предложил 355 млн. евро, но срокът за изплащане е бил пет години, което според консултантите на ЧЕЗ ще свали цената на активите до 317-333 млн. евро. В същото време офертата на „Инерком“ е била на стойност от 342 млн. евро като по план сумата ще трябва да бъде платена по-бързо, което в крайна сметка тогава е натежало при избора.