Еврозоната остава отворена за разширяване и привлекателна за нови държави, а България ясно очерта стъпките за присъединяване към чакалнята й.

Това заяви еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис.

Той говори на отбелязването в Брюксел на 20-ата годишнина на единната европейска валута. В събитието участваха бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише и еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Участва и българската евродепутатка Ева Майдел. Тя препотвърди ангажимента на страната ни да се присъедини към еврото:

„Много важно е да отбележим, че за последните 20 години еврото извървя един път на успех, въпреки понякога трудностите и финансовата и икономическата криза. През последните години се присъединиха балтийските страни (Литва, Латвия и Естония – б.р.) като последни държави членки, част от Еврозоната. Те не загубиха своя импулс за присъединяване въпреки финансовата и икономическа криза, а точно обратното - станаха част от клуба на Еврозоната, доказаха, че техните икономики могат да растат, а Еврозоната - че е едно стабилно място“, заяви Майдел.

Тя смята, че в момент, когато имаме сериозни предизвикателства като „Брекзит“, трябва да покажем, че има страни, които изразяват желание и изпълняват критериите да станат част от Еврозоната в близко бъдеще.

„Но не трябва да затваряме вратата и за други страни членки на ЕС, които искат да се присъединят. Все пак това е валутата на ЕС, така че държави като Румъния и  Хърватия също изразиха своите виждания за присъединяване към Еврозоната“, допълни българската депутатка.

Майдел изтъкна също, че еврото намира своята най-голяма популярност сред младото поколение. Над 70 на сто от младите хора и студентите в Европа оценяват възможността да разплащат, да пазаруват и да пътуват с единната валута. Това означава, че т.н. генерация "Еразъм" - хората, които са родени преди 20 години и не познават Европа преди еврото, са хората, които най-силно подкрепят единната валута.