Великобритания може да оттегли едностранно молбата си да напусне ЕС. Това следва от публикувано днес становище на генералния адвокат на Съда на ЕС. Европейската комисия досега твърди, че ако Лондон поиска да оттегли молбата си за излизане от съюза съгласно член 50 от неговия договор, може да направи това само при единодушното съгласие на останалите държави членки.

Мнението на генералния адвокат още не е окончателно решение на съда. В повечето случая обаче съдиите, базирани в Люксембург, се придържат към това становище.

"Генералният адвокат отхвърля твърдението, че член 50 от Договора за функционирането на ЕС позволяава само възможността, изтъкната он Комисията и от Съвета, за отмяна (на молбата - б.р.) следваща единодушно решение на Европейския съвет (включващ държавните и правителствените ръководители на 27-те - б.р.)", пише генералният адвокат  Мануел Кампос Санчес-Бордона. "По негово мнение, отмяната по взаимно съгласие на излизащата държава членка, която промена позицията си, и на институциите на ЕС, с които тя преговаря своето оттегляне, е възможна. Обаче това не би попречило на едностранна отмяна, която напускащата страна винаги може да обяви според член 50". 

"От друга страта генералният адвокат смята, че да бъде поставена възможността за отмяна в зависимост от приемането на единодушно решение от Европейския съвет, би било несъвместимо с член 50 от Договора за функционирането на ЕС", пише  Санчес-Бордона.

Ако съдиите приемат същото решение, то би окуражило британското движение за спиране на "Брекзит". Министърт-председателката Тереза Мей е изправена пред решителен вот в Камарата на общините на 11 декември, когато депутатите трябва да гласуват постигнатата от нея на 25 сделка за "Брекзит" с 27-те държави-членки на ЕС. Реална е възможността британският парламент да я отхвърли, при което самата Мей допусна като един от сценариите оттегляне на молбата за излизане от ЕС.

Генералният адвокат обаче посочва, че оттеглянето на молбата по член 50 също е предмет на ограничения. Тя трябва да отговаря на условията, валидни за молбата излизане. Т.е. - да бъде официално отправена към Европейския съвет, а преди това да е получила одобрението на британския парламент. Оттеглянето на молбата може да стане в рамките на двете години, които договорът на ЕС позволява за преговори по условията за напускане на ЕС, т.е. до 29 март 2019 година, както е в случая с Обединеното кралство.