Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза днес, че българската еврокомисарка Кристалина Георгиева има незначителен шанс да стане шеф на европейската дипломация и че страната ни трябва да се бори тя да получи друг влиятелен ресор.

Георгиева, бивша вицепрезидентка на Световната банка, се споменава сред трима кандидати за върховен представител на ЕС по външната политика и сигуростта на мястото на сегашната титулярка, англичанката Катрин Ащън. Другите двава са полският външен министър Радослав Шикорски и италианската му колежка Федерика Могерини.

Последната е смятана за фаворит заради политическа сделка на европейската левица и десница, според която следващият върховен представител трябва да е от левицата и да е жена, защото новият председател на Комисията е християндемократът Жан-Клод Юнкер, бивш министър-председател на Люксембург. Шикорски е също от десницата, а Георгиева, макар и безпартийна, е номинирана за сегашния си пост от дясно правителство.  

Борисов посочи, че Георгиева има шансове да стане заместник-председател на Комисията и изброи като нейни възможни ресори транспорт, енергетика, екология. България си поставя за цел да вземе някой от тях, каза той. Президентът Росен Плевнелиев ще представлява страната ни на започващата по-късно днес в Брюксел среща на върха на ЕС, от която се очаква да назначи върховния представител, както и председател на Европейския съвет на мястото на Херман Ван Ромпьой.

Юнкер обещава да даде на жените в екипа си по-влиятелни ресори, за да компенсира по-малкия им брой отколкото в сегашната Комисия. Двадесет и осемте държави-членки са предложили всичко четири жени в сравнение с девет в сегашната Комисия.

Борисов заяви, че Георгиева е "фаворит, защото си е достатъчно добър еврокомисар и всички в Европа е познават добре".

"Но иначе в България не беше фаворит - знаете опитите на господин Станишев, на Вигенин да се наместят на места, които изобщо не се за тях. Това бяха разнопосочни сигнали", каза лидерът на ГЕРБ. "От самото начало знаех, че изходът ще е този. Когато една държава не е консолидирана, най-малко можем да очакваме пък сред 28 да постигне успех".

"Това, че господин Станишев избяга от политиката в България, за да стане евродепутат и крахът на колко вече поредни избори на БСП в България се отчита в Европа", добави Борисов.

Той посочи, че за разлика от Станишев неговото правителство не е поставяло условия, когато е трябвало да подкрепи кандидатурата на социалистката Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО.