Руското Министерство на отбраната е създало мобилен военно-полеви банкомат на шаси от камион КамАЗ. Машината ще бъде представена тази седмица на полигона Алабино в Московска област, съобщиха руските агенции, позовавайки се на съобщение на МО.

Банкоматът е монтиран на шасито на автомобила, а в покритата част на камиона може да се организира офис за издаване на карти "Мир" и ще има станция за спътникова връзка и радиостанция. Бронята на КамАЗ осигурява съхраняването на парите в критични ситуации.

Мобилните терминали ще бъдат използвани в полеви лагери, по време на учения, на места, където няма банкова инфраструктура. Банкоматите на Министерството на отбраната ще могат да работят дори и без гражданска комуникация, тъй като използват военни канали за обмен на данни.

Мобилните банкомати са били използвани от въоръжените сили по време на маневрите на учението "Изток-2018".

Един КамАЗ с банкомат ще струва повече от 5 милиона рубли (близо 67 000 евро), пресмятат руски инженери. Още средства ще са необходими, за да се осигури допълнителна защита от вандалите.

Всеки ход за банкомата е стрес, след което оборудването се нуждае от настройка. Сериозни пари ще струват комуникациите и поддръжката му, казват експерти.

Според него банките едва ли ще се присъединят към проекта с мобилни банкомати, тъй като терминал, използван 2-3 месеца годишно, си е чиста загуба.