България ще получи влиятелен портфейл и по-видимо място в новата Еропейска комисия, беше уверен президентът Росен Плевнелиев на влизане в срещата на върха на ЕС днес.

"Каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия и съм убеден, че дебатите тази вечер, както и през следващите дни ще доведат до голям успех за България," заяви държавният глава.

Той нарече българската еврокомисарка Кристалина Георгиева "една прекрасна, достойна кандидатура" и добави, че фактът, че тя е сред претендентите за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността "е сам по себе си един огромен успех".

Наблюдателите смятат, че фаворит за поста е италианската външна министърка Федерика Могерини. 

Плевнелиев добави, че освен със силна кандидатура е дошъл в Брюксел "с нагласата за постигане на консенсус". Той призова "следващата Европейска комисия да бъде добре конструирана и да има силно политическо доверие".

На предишната си среща на върха на 16 юли националните лидери не успяха да споразумеят за висшите назначения в ЕС, които освен първи дипломат на съюза на мястото на Катрин Ащън включват и приемник на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой.