Русия днес открито заплаши Кипър с “опасни дестабилизиращи последствия”, ако допусне на територията си американски или натовски бази.

От различни източници до Москва стига информация за активна разработка от страна на САЩ  на възможности за нарастване на военното им присъствие на острова на Афродита, каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на брифинг в Москва.

“Целта не се крие – противодействие на нарастващото руско влияние в региона в светлината на успешния ход на операциите руските войски в Сирия”, каза Захарова. “По-нататъшна милитаризация на острова, неговото въвличане в реализацията на американски и натовски планове в Източното Средиземноморие и в Близкия изток неизбежно ще доведе до опасни дестабилизиращи последствия за самия Кипъра”.

“В Москва не може да не бъде отчетена антируската съставка на тези планове, в случай реализация на които ще бъдем принудени да вземем ответни мерки”, добави тя.

Захарова каза, че американски експерти са проучвали обекти от стратегическо значение в Кипър с оглед на създаване на изнесени напред бази на въоръжените сили на САЩ.

Заедно с това Вашингтон, по думите на Захарова, “провежда интензивни консултации по различни аспекта на разширяването на сътрудничестовото във военнотехническата сфера”.