Финансовата директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) бе арестувана в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.
Новината бе съобщена от канадския в. "Глоуб енд мейл" и потвърдена от Министерството на правосъдието.
Мън Ванчжоу била задържана на 1 декември във Ванкувър, тъй като Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана. За утре е насрочено съдебно заседание за евентуалното пускане на китайката под гаранция.
Освен финансова директорка на Хуавей, Мън е и един от заместник-председателите на управителния съвет на един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване и потребителска електроника в света. Тя е дъщеря на основателя на китайската компания Жън Чжънфей.
Посолството на Китай в Канада осъди решително ареста на Мън и поиска тя да бъде освободена незабавно.

От Хуавей заявиха в комюнике, цитирано от Франс прес, че не са знаели за предполагаемите незаконни дейности на финансовата им директорка. Китайската компания изрази увереност, че канадската и на американската съдебна система ще стигнат до справедливо решение по случая.
Властите в САЩ разследват Хуавей поне от 2016 г. за предполагаемо продаване на американски стоки на Иран и други страни в нарушение на законодателството на Съединените щати за износа и санкциите, казаха източници на Ройтерс през април.
Арестът може да скара Вашингтон и Пекин, броени дни след като американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Цзинпин договориха на среща в Аржентина стъпки за прекратяване на търговската война между двете най-големи икономики в света. Фондовите пазари в САЩ и Азия реагираха на новината с понижения на котировките, на фона на опасенията от по-нататъшно изостряне на напрежението.

Китай поиска от Канада незабавно да освободи финансовата директорка на китайската технологична компания Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу, заяви днес на брифинг говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.
Китай вече заяви решителната си позиция пред САЩ и Канада. Настояваме тези страни незабавно да обяснят причините за задържането и да освободят задържаната. Настояваме и за осигуряване на спазването на законните й права и интереси, каза Гън Шуан, предаде БТА.
Коментирайки обвиненията срещу Мън Ванчжоу, че е нарушила американските санкции срещу Иран, Гън Шуан обясни, че Китай, като член на Съвета за сигурност на ООН спазва стриктно всички резолюции на Съвета, но е категорично против едностранни санкции извън решенията на Съвета за сигурност на ООН.