Президентът Росен Плевнелиев разкритикува днес намесата на Русия в Украйна и призова ЕС да действа единно и решитело да върне Москва на масата на преговорите за политическо решение на конфликта.

"Действията на Русия са неприемливи. Трябва да можем да направим така, че да върнем Русия обратно на масата на преговорите чрез усилия за деескалация", заяви Плевнелиев на влизане в започващата днес среща на върха на ЕС.

"Европейският съюз няма да допусне по-нататъшна ескалация на конфликта. Това ще има своята цена", добави държавният глава.

Очаква се държавните и правителствените ръководители на 28-те да възложат на Европейската комисия да подготви проект за нови санкции срещу Русия, след като Киев съобщи, че руски танкове са навлезли в украинска територия и са разрушили гладчето Новосвитливка.

"Дошъл съм тук с категоричната нагласа, знаейки, че няма военно решение на тази криза и на този конфликт, да търсим политическото решение. То минава обаче през единния и силен глас на Европейския съюз", добави Плевнелиев. Той нарече украинската криза "най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война".