Софийският градски съд е осъдил на първа инстанция свързаната с банкера Цветан Василев люксембургска фирма V2 Investment. Тя трябва да върне 125 млн. евро заеми на КТБ, става ясно от решението. То е било взето на 3 декември след жалба на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов. 

Заемите са послужили на люксембургската офшорна компания да стане собственик на БТК. Средствата са дадени като кредити на няколко български компании. Те ги преразпределят и накрая стигат до дружеството V2 Investment, регистрирано в Люксембург, което купува телекома. Тогава в сделката Цветан Василев държи мажоритарния дял, а останалата част е разпределена между VTB Capital и кредиторите на БТК.

До момента нямало погасени вноски по кредитите, става ясно още от публикацията.

Решението на софийските градски магистрати може да се обжалва в двуседмичен срок от съобщаването пред Софийския апелативен съд.

Цветан Василев, който е обвиняем у нас за 146 престъпления за 2.7 милиарда лева, се намира в сръбската столица Белград. Въпреки неколкократните искания за екстрадицията му от българската страна, Василев и съпругата му продължават да живеят необезпокоявано там.