За пореден път Народното събрание редактира закона, за да отложи с няколко години въвеждането на електронни лични карти. Иначе трябваше на 1 януари 2019 г. да влезе в сила възможността да се издава ново поколение лични документи. 

С промените в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили тази крайна дата се отмества с 1 година до 1 януари 2020 г.

Законопроекта на първо четене подкрепиха 95 народни представители, 25 гласуваха против, 11 се въздържаха.

Защо се променя точно този закон?

Невъзможно е в момента да се издават лични карти с чип, тъй като липсва бланка за служители в структурата на НАТО и на тяхно зависимо лице.

В настоящия договор за доставка на бланки от 2016 г. не е предвиден такъв тип документи. За тази цел е нужна нова обществена поръчка. Така ще може бързо и лесно да се урежда пребиваването на чуждестранни военнослужещи, цивилни и зависими лица от НАТО, мотивират се вносителите.

Електронните лични карти - борба за съществуване

От 2015 г. насам правителството обещава въвеждане на документи, с които електронно да ползваме услугите на бюрократичната машина - поне тези, които са дигитализирани досега.

Първото обещание бе за 1 ануари 2017 г. През 2016-а бе обявена обществена поръчка за 500 млн. лв. за целта, но лично премиерът Бойко Борисов я прекрати.

Идеята вече бе друга - нова държавна агенция Център за предоставяне на услуги ще се заеме с издаването на електронни лични документи. Този текст бе бързо приет, но и бързо отпадна през 2017 г. при редакция на Закона за МВР.

В крайна сметка по технически причини - заради липса на текст за чипа в Закона за личните документи, по настояване на ГЕРБ издаването бе отложено отново до 1 януари 2018-а и после да 2019 г.