Помните ли "малкия Меси от Афганистан"? Момчето, което трогна целия свят с имитация на фланелка от найлонов плик, на който стоеше номера и името на великия аржентинец?

Наскоро семейството на Муртаза Ахмади отново е било принудено да напусне дома си в провинция Газни заради изнудване от талибани и военни действия, информира агенция "Франс прес".

В началото на 2016 г. светът научи как 5-годишният тогава Муртаза гони топката в Афганистан с "екип" на Аржентина на Меси. Месеци по-късно момчето и семейството му станаха бежанци. Те се завърнаха в къщата си, а малкият футболист имаше истински екип на своя идол със съдействието на УНИЦЕФ.

Краят на годината бе щастлив за фамилия Ахмади - Муртаза срещна Меси в Доха, Катар, където каталунците играха демонстративен мач с местни "Ал Ахли". Малчуганът излезе на терена с величието, не искаше дълго време да го пуска.

Известността на Муртаза обаче му и вреди. Напоследък талибаните отново започнали да заплашват семейството му.

"Местни талибани ни се обаждат и казват: Вие станахте богати, дайте ни парите, които ви даде Меси. В противен случай ще вземем сина ви", разказва майката Шафика пред "Франс прес".

Една нощ през ноември Ахмади се събуждат посред нощ заради стрелба край дома им. И бързо се изнасят. Шафика казва, че дори не са имали време да вземат любимата вещ на Муртаза - екипа от Меси, на който има специален автограф. Момчето, родителите и братята му оттогава са в Кабул.

"Меси ми липсва, споделя Муртаза пред АФП за срещата си с Лео в Доха. - Когато го срещнах, му казах: "Здравей" и "Как си?". Той ми благодари и каза да се пазя. После излязохме на терена заедно, където той щеше да играе, а аз да го гледам."

Родителите на момчето още не са го пращали на училище, нито го пускат да играе на улицата в Газни - заради собствената му сигурност. Провинцията на книга се контролира от правителството на Афганистан, но талибаните постоянно правят набези там и опитват да си върнат контрола.

Хиляди бежанци още не могат да се върнат по домовете си заради последния военен конфликт от средата на ноември.