Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България, казва служебният премиер Георги Близнашки в интервю за в. "Дневник" по повод на публикуваната на сайта на Министерството на отбраната и после оттеглена стратегия "Визия 2020".

В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство. Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план, казва премиерът.

И двамата (б.р., Близнашки и президентът Росен Плевнелиев) смятаме, че текстът, внесен от министъра на отбраната, е само работен вариант, който подлежи на последваща редакция. Доколкото в качеството си на министър-председател нося политическата отговорност за този текст, то аз настоях той да бъде оттеглен и преработен, за да придобие завършения характер на един стратегически документ.

Необходимо е да се прави разлика между национална стратегия и политическа публицистика. Така или иначе, служебното правителство ще подготви само един проект, който по късно ще бъде внесен в Народното събрание и основните политически сили ще могат да се произнесат по него, продължава Близнашки.

Служебният премиер отхвърля и критиките за чистка във властта:

Това е една пресилена предизборна риторика от страна на БСП, които, вместо да решават собствените си вътрешнопартийни проблеми и да търсят диалог с гражданите, предпочитат да нападат за щяло и за нещяло служебното правителство. 

Обяснява, че разчита на политическия си кабинет за назначенията:

Стремя се да проучвам всички кандидатури, но в повечето случаи се налага да разчитам на сътрудниците от моя политически кабинет. Те вършат своята работа изключително прецизно и отговорно.  

Най-добрият вариант за България е след изборите да се излъчи силно политическо правителство, което да разполага с широка парламентарна подкрепа, смята Близнашки. 

Той отхвърля и призивите за свикване на Велико народно събрание, което да направи промени в канституцията, свързани основно със съдебната система.

Конституционна реформа е необходима, но тя трябва да стане, без да се свиква Велико народно събрание. Свикването му е необходимо единствено и само за смяната на държавното управление.

Близнашки опровергава и слуховете, че ще става съдия в Конституционния съд:

Нека припомня, че три пъти са ми предлагали такава номинация, но досега винаги съм отклонявал тези предложения. Когато приключи моят ангажимент с правителството, възнамерявам да се върна обратно в университета, за да продължа моята преподавателска кариера и изследователска дейност.