"Няма да има руска военна намеса в Украйна", заяви външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той каза това на редовната годишна среща на между студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

"Ние искаме мирно разрешаване на тази тежка криза, на тази трагедия. Всичко, което правим, е насочено към това да се прилагат именно политически подходи", каза дипломат номер 1 на Кремъл.

Според него САЩ и ЕС са длъжни да поискат от Украйна Киев да прекрати използването на тежко въоръжение срещу мирното население. В същото време обаче Лавров каза, че искането бунтовниците в Източна Украйна да
предадат оръжието е нереалистично.

Същевременно двама американски сенатори призоваха САЩ да въоръжат Украйна, предаде АП.

Демократът Робърт Менендес - председател на Комисията по външни работи в Сената, смята, че САЩ трябва да изпратят оръжие в Украйна, така че да има последствия за руския президент Владимир Путин при по-нататъшна агресия. Сенаторът говори от Киев пред телевизия Си Ен Ен.

"Вече не става дума за някакви бунтовници сепаратисти, това е директна инвазия от Русия. И ние трябва да я признаем като такава", каза Менендес.

Според републиканеца Джон Маккейн - съперник на Барак Обама на президентските избори през 2004 г., ако не бъде потърсена сметка на Москва, тя може да започне да застрашава и други страни в Източна Европа като например Молдова и прибалтийските страни. Маккейн отхвърли предположението, че доставянето на оръжие на Украйна би могло да влоши нещата.

"За Бога, не може ли да помогнем на тези хора да се защитават? Това не е навлизане, това е инвазия. Дайте им оръжията, които са им нужни, дайте им необходимите средства, дайте им възможност да се бият", призова той.