Масовата регистрация на наблюдатели на вота от уж независими организации, но всъщност близки до определени партии, вече е в ход. Както и на евроизборите, сред първенците по брой регистрирани наблюдатели е Фондация "Младежка толерантност" - свързана с младежката фракция на ДПС.

Малко на брой наблюдатели е регистрирало и Гражданско сдружение "България без цензура" на лидера на едноименната партия - Николай Бареков.

Свои хора, които ще следят за нормалното протичане на изборния процес на 5 октомври, са излъчили и две организации, които традиционно регистрират представители - "Гражданска инициатива за свободни и честни избори" (ГИСДИ) и "Институт за развитие на публичната среда".

Един адрес, но нищо друго общо

С едно от последните си решения в края на миналата седмица Централната избирателна комисия (ЦИК) е регистрирала наведнъж 318 наблюдатели на Фондация "Младежка толерантност", а малко по-рано - на 26 август - петима.

Не са били допуснати само двама души - заради несъответствия в ЕГН-тата.

На вота за български представители в Европарламента фондацията бе регистрирала над 7500 наблюдатели.

Любопитни обаче са няколко факта около "Младежка толерантност". Председател на управителния й съвет е Икмал Джомова - кадър на младежкото ДПС. Джомова бе и в евродепутатската листа на движението на вота през 2009 г., а за последно бе пресаташе на екоминистерството - в мандата на кабинета "Орешарски".

Самата фондация пък е регистрирана на адреса, на който се намира и централата на ДПС в София - бул. "Ал. Стамболийски" 45А. 

Малко, но от сърце

Рекордьор по регистрирани наблюдатели на евровота на 25 май, малко над 20 000 души, бе коалицията на Николай Бареков.

До момента Гражданско сдружение "България без цензура" е вписало само трима души. Тъй като според Изборния кодекс регистрирането на наблюдателите може да се прави до самия изборен ден, ББЦ има доста време, ако реши да прати още свои хора да следят гласуването за нов парламент.

Самият Бареков никога не е крил, че сдружението е свързано с партията му. Негов председател пък е Мария Календерска, кадър на ТВ7, чийто изпълнителен директор Бареков бе преди официално да се впусне в политиката. Според медийни публикации Календерска е майка на второто му дете.

Огромният брой наблюдатели, които регистрираха на предходния вот формациите, свързани с "България без цензура" нямаше как да остане незабелязан. Тогава в свои разследвания бТВ и Нова тв показаха, че част от хората, излъчени от ББЦ да следят за честността на провеждането на изборите, са били "напазарувани".

До момента ГИСДИ и "Институт за развитие на публичната среда" пък са регистрирали съответно 74 и 12 души. 

Много вожд и много индианец

Последният Изборен кодекс разшири правомощията на наблюдателите и ограничи броят им само до този на броя на секционните избирателни комисии, т.е. всяка една организация може да регистрира по един наблюдател в СИК или около 11 000-12 000 души, колкото обикновено е и средният брой на комисиите.

На вота на 25 май обаче стана явно, че проблем с наблюдателите има. И той поставя въпроса - това легално купуване на гласове ли е?

Тогава 36 организации регистрираха рекордните 60 857 души, уж за да съблюдават за нормалното протичане на гласуването. За сравнение на миналогодишните предсрочни парламентарни избори бяха регистрирани 14 180 души от 26 организации, 6 от които международни.

В самия изборен ден се стигна до хаос с наблюдателите и до множество сигнали за нарушения - че в дадени СИК е имало повече от един представител на организация, че наблюдателите са агитирали, че са били купени и пр. Счита се и че всички тези десетки хиляди наблюдатели, както и техните близки и роднини, гласуват или биха гласували за партията, с която въпросната организация е свързана (в случаите, в които е). 

До изменения в Изборния кодекс по отношение на наблюдателите обаче така и не се стигна. Въпреки че от ЦИК смятаха да предложат такива на 42-рото Народно събрание.