Обикновено футболните хора се карат за... футбол. И, разбира се, на карти, за жени и пари. Сега трима от най-големите футболисти, които Англия някога е имала - Гари Линекер, Питър Шилтън и Крис Уодъл, размениха реплики в Туитър заради "Брекзит".

Нека припомним, че те бяха част от може най-силния отбор на "Трите лъва" след онзи, спечелил световната титла през 1966 г. През 1990 г. Шилтън и компания играха на полуфинал на Мондиал '90 в Италия и го загубиха с дузпи от Германия. Голямата международна тема обаче ги раздели.

Гари Линекер, който е тв водещ и футболен анализатор по Би Би Си, е отявлен противник на "Брекзит", като в туитър, в блога си и в интервюта открито призовава за нов референдум и оставане на Обединеното кралство в ЕС. Оказва се, че бившият вратар Шилтън и Уодъл, един от най-техничните британски играчи в историята, са на обратната позиция.

Виртуалната свада бе провокирана от туит на Шилтън в подкрепа на Джейкъб Рийс-Мог, водещ депутат на Консервативната партия, считан и за един от кандидатите за поста на Тереза Мей - твърд застъпник за излизане от Европейския съюз.

"Много съм впечатлен от интервютата на Джейкъб Рийс-Мог в последните дни, пише човекът, защитавал герба на Англия в 125 мача за 20 г. - Той определено знае какво говори, прави го спокойно и обмислено."

На това Линекер отговори така:

"Какво казва този старец? По-добре да не виждаш туитове от героите си."

Този, както и други постове на Линекер, предизвика неговият колега в Би Би Си Джонатан Агню, бивш състезател по крикет, а сега водещ на предаване за този спорт, да му отправи призив:

"Гари, ти си лицето на Би Би Си Спорт. Моля те, спазвай редакционната политика на Би Би Си и запази политическите си възгледи за теб, каквито и да са те и какъвто и да е обектът им. Биха ме уволнили, ако следвам твоя пример. Благодаря."

Отговорът на бившия голмайстор не закъсня: 

"Джонатан, аз съм лице на моят собствен Туитър профил. Ще продължа да поствам каквото ми харесва, а ако някой не е съгласен, така да бъде. Много ти благодаря за загрижеността, която, мисля си, не би проявил, ако си съгласен с мен."

Агню бе засипан от гневни коментари на привърженици на Линекер и неговата теза. В нов туит той иронично призова своя колега "да продължава в същия дух".

Гари не остана длъжен и на Крис Уодъл, който много рядко се изказва публично за каквото и да било, известен е като джентълмен и доста скромен човек, предвид визитката си. Изглежда обаче и той се пали заради "Брекзит".

"Много добре, Тереза Мей, сега остави "Брекзит" без сделка и всичко ще бъде наред", туитна крилото от 80-те и 90-те.

"Гледай си футбола", "настъпи" Линекер.

"Точно ти ли казваш това, братле?", не се даде Уодъл.

В. "Дейли Мейл" се обърна към Би Би Си за коментар на изявената политическа позиция на Гари Линекер и дали тя накърнява интересите на обществената медия. 

Говорител на Би Би Си заявява, че Линекер не е бил замесен в информационно съдържание, което да не кореспондира с политиката на медията. А това, че открито заявява предпочитанията си, не притеснява неговите работодатели.

Бившият нападател на "Лестър", "Евертън", "Барселона" и "Тотнъм" и друг път е бил атакуван заради това, че е част от Би Би Си, а в същото време си позволява "политически волности" и "конфликт на интереси". 

"Аз съм фрийлансър и ще си говоря каквото и когато поискам на стената ми в Туитър. Благодаря", често заявява човекът, изрекъл знаменитата реплика, че "футболът е проста игра, 22-ма тичат след топката, а накрая винаги побеждават германците".

Миналият месец той каза, че за него спирането на "Брекзит" е много по-важно от футбола. В спора тези дни той намери съюзник в лицето на бившия национал и треньор Питър Рийд, който "си позволи да не се съгласи" с оказаната от Питър Шилтън подкрепа за консерватора Джейкъб Рийс-Мог.

Междувременно "ритането по кокалчетата" продължава, като звезди от крикета - "за" и "против" излизането от ЕС, се включиха с коментари на стената на Джонатан Агню.