Бойко Борисов се надява от „Локхийд Мартин“ да дадат по-добри условия за изтребителите F-16, стана ясно днес.

Премиерът говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в последния за годината Европейски съвет и коментира офертите за придобиването на нов тип боен изтребител за българската авиация. България иска разсрочено в годините плащане на сумата от 1,8 млрд. лв., каквато е стойността на инвестиционния проект, а американското законодателство не го позволявало. В медийни публикации се твърди, че и цената, предложена от американската компания е по-висока от заложевата в проекта. Тази информация засега няма официално потвърждение. 

[[nid:76272]]

„Разговарял съм с пилотите на изтребители - нов F-16 е в значителна степен по-добър самолет от всички останали, които се предлагат – от старите „Юрофайтър“, от грипените. Но има комисии, които разглеждат тези оферти. Те по никакъв начин не се месят. Но искам най-добрия самолет за нашата изтребителна авиация. Защото ситуацията в района се усложнява и не ни трябва само ер полисингът, с който да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия да надделява“, каза Борисов.

Той допълни, че сега съседните на България страни имат точно такива самолети. Но настоя, че не влияе по никакъв начин на комисиите и не иска да влияе в избора на експертите.

„През последните 10-15 години – в други правителства, разбира се – са купувани само транспортни самолети – кугъри, спартани, пантери – без въоръжеие. Много пъти съм се шегувал – колкото да натоварят Генералния щаб и да избягат“, продължи Борисов.

И отсече:

„Затова иска да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да имат шанса да победят.“

Логично последва въпросът кого да победят.

„Агресора, който и да е той“, отговори усмихнат премиерът.

Той бе попитан и за провалената от здравната комисия идея болница „Лозенец“ да се трансформира в детска.

„Не съм го очаквал, защото, от една страна, е болница на властта. И мислех, че ако направим детска болница, каквато нямаме, това е едно добро решение. Само че срещна такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал“, призна Борисов.

Той не смята, че Министерският съвет е компетентен да управлява болница:

„Затова ще настоявам пред парламента да променят само - мисля че беше член 5 – да не е Правителствена болница. Ако държат да остане такава, каквато е, нека остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница. Но държа да си отиде към Министерството на здравеопазването. И като всички останали болници да се казва болница „Лозенец“, да се махне Правителствена, защото ме дразни.“

А ето и причината правителството според Борисов да не е компетентно да управлява болницата:

„Защото, ако погледнем реално, трябва да зададете въпросите си за нея на мене – защо е купувана апаратура или не е купувана, защо е строено или не е строено. Това не е моя работа. Има си министър на здравеопазването.“