Русия се опитва да погълне Беларус под предлог за "по-дълбока интеграция", каза в петък Беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от "Интерфакс".

"Разбирам тези намеци: ще получите нефт, но, хайде, разрушавайте страната и влизайте в състава на Русия", каза той на пресконференция с руски журналисти в беларуската столица Минск.

"Винаги задавам въпроса: Такива неща в името на какво се правят? Помислихте ли за последствията? Как ще погледнат на това в нашата и във вашата страна и в международната общност? Без да му мислят, инкорпорират страна в състава на друга страна", добави Лукашенко.

По думите на белоруския  президент Москва се опитва да включи Беларус в състава на Руската федерация под формата на "по-дълбока интеграция".

"Някои го казват направо - готови сме вие с шестте си области да влезете в състава на Руската федерация", каза Лукашенко, цитиран от агенцията.

По-рано, в Брест руският министър-председател Дмитрий Медведев на съвместно заседание на руското и  беларуското правителство заяви, че Москва ще продължава да задълбочава интеграциятау включително със създаването на общ емисионен център на пари, валутен съюз, общ съд и други органи.

Лукашенко коментира, че такъв подход би означавал съюз да се гради "не от основата, а от покрива".

Белоруският лидер заяви също, че Минск не иска от Москва ниска цена на газа, а само да изпълнява поетите задължения за създаване на равни условия предприятията на съюзната държава, предаде радио "Свобода". Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизия са част от т.нар. Евразийски икономически съюз, опит на Москва да наподоби единния пазар ЕС, на всъщност - стъпка към възстановяване на руското влияние в бившите съветски владения.

Радиото припомни, че миналата седмица на заседание евразийския икономически съвет Лукашенко е влязъл в спор с руския президент Владимир Путин за нечестната според Минск цена на руския газ за Беларус. По думите му за беларуските потребители тя е 130 щатски долара за 1 000 куб. м, докато за руснаците в съседната Смоленска област на Русия тя е 70 щатски долара за същото количество.

На това Путин е отговорил, че ако Беларус получаваше газ по пазарна цена, би плащала 200 щатски долара за 1 000  куб. м и предложил на Лукашенко да продолжат дискусията при закрити врати. По-късно Лукашенко разказа, че се е извинил на Путин за това, че започнал спора в "недобра форма".