Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в петък публично обвини унгарския министър-председател Виктор Орбан, че произвежда фалшиви новини, за да дискредитира Европейския съюз.

В изключително рядко за Комисията излизане от дипломатичния тон и поименно порицание на лидер на държава членка Юнкер каза пред журналистите на заключителната пресконференция на среща на върха на ЕС в Брюксел:

"Дадох ясно да се разбере в Европейския съвет, че някои от от министър-преседателите, седящи там наоколо, са източниците на фалшивите новини. Когато господин Орбан например казва, че аз съм отговорен и виновен за "Брекзит", (това е) фалшива новина. Когато казва, че мигрантите са отговорни за "Брекзит", (това е) фалшива новина. Така че да не хвърляме цялата отговорност върху другите, нека проверим в нашето окръжение кой е фалшификаторът на новини".

Орбан, който заедно с бившия британски премиер Дейвид Камерън гласува през 2014 година против номинацията на Юнкер за председател на Комисията, днес е един от от основните ѝ опоненти, особено в политиките за миграцията и убежището.

В почивка между заседанията на Европейския съвет в петък (14 декември 2018 г.) унгарският премиер Виктор Орбан  се опитва да целуне ръка на главната си опонентка в ЕС - германската канцлерка Ангела Меркел. 

"Искам да подчертая загрижеността сред лидерите, че тази заплаха за нашите демокрации е умишлена, широкомащабна и системна и че тя не си отива, а по-скоро расте", каза за дезинформацията председателят на Европейския съвет Доналд Туск. "Ние сме решени да се противопоставим на тази заплаха".

В заключителния документ на двудневната си среща лидерите "подчертават нуждата от решителен отговор, който засяга вътрешните и външните измерения и е всеобхпватен, координиран и добре ресурсно осигурен въз основа на оценка на заплахите".

Tе констатират, че "разпространението на умишлена, широкомащабна и системна дезинформация, включително като част от хибридна война, е остро стратегическо предизвикателство за нашите демократични системи" и призовават за  "бързо и решително действие на Европейско и на национално ниво за осигуряване на свободни и честни европейски и национални избори".