Българите са широко скроени, що се отнася до аборти, разводи и съжителство и деца без венчавка, но не и по отношение на еднополовите бракове.

Това показват данни на "Галъп интернешънъл" от началото на декември – седмици преди Рождество Христово, което тачим и като семеен празник. Проучването е независимо от външно финансиране, проведено е  по метода "лице в лице" сред 818 пълнолетни българи между 30 ноември и 7 декември.

"Изследването е планирано и проведено по повод предстоящия празник и преди започналите наскоро дебати за толерантност към хомосексуализма. То няма нищо общо с тези дебати", уточняват от социологическата агенция.

Мнозинства от над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак.

"Явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт", коментират от "Галъп интернешънъл".

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против".

На този фон мнозинства от по около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си.

"Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения", вадят извод социолозите.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. "Галъп интернешънъл" редовно проверява и отношението към насилието над жени. В изследване наскоро се оказа, че то се отрича широко и само 7% възприемат, че мъжът може да удря жена. Въпросните 7% обаче се равняват на над 300 000 души, а е възможно да има "скрити" отговори – което означава, че тревогата остава валидна. Повече данни по темата вижте тук.

На този фон любопитство буди резултатът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът основно да носи парите в семейството и да отговаря за доходите. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да".