Живот и смърт, върховните категории на съществуването, не навсякъде могат да бъдат категорично дефинирани. Примерно в Сицилия на жаргона на мафията се прави разлика между мъртъвци и мъртви мъртъвци. Който вече не играе роля, е мъртъв. Примерно обезвластен бос, човек без последователи. Мъртви са единствено morti morti, мъртвите мъртъвци, пише "ТагесАнцайгер".

Явно цялата палитра между истинския живот и мъртвата смърт е възможна при Матео Месина Денаро, супербоса от Кастелветрано, провинция Трапани, когото наричат и U siccu (Слабичкия).

Той е най-голямата загадка в Италия. L’invisibile ("Невидимият”) е заглавието на посветена на него книга. Никой не казва, че през последните десет, дори двадесет години го е виждал. Ако все още е жив, в което вярват 200 карабинери и полицаи, ММД би следвало да е на 56 години. ММД е акроним на името му - Матео Месина Денаро.

ФБР го смята за най-опасния престъпник след мексиканския наркобос Хоакин Гусман, известен с прозвището си El Chapo (Дребосъка). Но сега в Ню Йорк се води процес срещу него и той вече не е в списъка. В Палермо биха казали: "El Chapo е мъртъв."

Престъпник става легенда

Всеки път, когато в Сицилия разкриват банда, което води до рокади на върха (Cupola) на Коза ностра, италианците си спомнят за Матео Месина Денаро. Така беше и през миналата седмица, когато полицията задържа Сетимо Минео, 80-годишен бижутер от Палермо с множество престъпления в криминалната си биография, както и заподозрения като негов съзаклятник 45-годишен мъж. Но в сравнение с Матео Месина Денаро всички останали са дребни риби.

В пресата се появяват едни и същи негови снимки от младостта му. Особено известна е фотографията, на която е със слънчеви очила и леко наклонена напред глава. Би следвало да е около 25-годишен.

Преди няколко години изведнъж се появи подобна снимка, но на нея той е още по-млад – в син костюм на сватба, с часовник “Ролекс”, с цигара червено “Марлборо” в ръка. И на двете снимки е като истински плейбой. Превърна се в поп икона, в легенда.

Многобройни красиви любовници

Месина Денаро не е типичен бос. Той е атеист в страна, където всички се уповават на Бог. Не се е изкачвал в йерархията на Коза ностра. Прекланя се пред изкуството и археологията, обожава скъпи дрехи и автомобили. Чете произведенията на френския писател Даниел Пенак, което става ясно от негова кореспонденция с бивш кмет на Кастелветрано. Не е женен, но е баща на дъщеря. Твърди се, че имал и други деца, както и многобройни изключително красиви любовници. Типично за всяка звезда.

Но къде, по дяволите, се крие? Може би изобщо не е напускал Кастелветрано. Може би там го почитат като подобие на Робин Худ и го пази мрежа от съзаклятници, предприемачи и политици, дори може би и от части на италианските спецслужби. Твърди се, че през 2010 г. са го видели на стадиона в Палермо по време на мач между местния отбор срещу този на Генуа.

Дали живее в Каракас, в Тунис, в Швейцария или в Германия? Говорило се е за всички дестинации в една или друга форма. Или пък в Испания, където в миналото често е бил? Като през 2006 г., когато си е оперирал очите в Барселона. В болницата се е регистрирал с истинските си лични данни – име, рождена дата, място на раждане. Дали се е чувствал недосегаем? Или пък някой е измислил всичко това с цел заблуда в негова полза?

Матео се ражда като син на бос. Франческо Месина Денаро, наричан Don Ciccio, е поддържал тесни връзки с най-влиятелното семейство в града, банкерите от банка D’Alìs. Подаряват му недвижими имоти, отварят му всички врати. Бащата учи любимия си син на бизнес: изнудване, подкопаване на местната власт, убийства, търговия с наркотици. Десетилетия наред и бащата се е укривал. Но не е възможно да потънеш в неизвестност без закрила, без умишлено отвръщане на очи, без мълчание.

Don Ciccio издъхва в леглото си от инфаркт в Кастелветрано. По настояване на съпругата му трупът е изложен пред древните порти на града. Поставят го под маслиново дърво, покриват го със скъпо покривало от рядка черна овча вълна, виждат се само лъскавите обувки. В джобовете на сакото са поставени фигурки на светци. Епископът на Палермо изпраща проповедник за опелото.

Годината е 1998-а, обичният син не присъства.

Потъва в неизвестност след заповед за арест

През 1993 г. Матео Месина Денаро потъва в неизвестност, когато срещу него е издадена заповед за арест заради извършени четири убийства. По онова време е участвал във всички големи бомбени атентати на континента, също при атентатите срещу Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Твърди се, че дори изрекъл:

“С всички, които съм избил, може да се напълни цяло гробище.”

Но по времето на боса на босовете Тото Рийна и Бернардо Провенцано Матео Месина Денаро е дребна риба в Коза ностра.

Когато залавят Провенцано, в скривалището му откриват бележки на Денаро с кодове, наричани “пицини”, чрез които мафиотите общуват помежду си. Подписвал ги е като Алесио. И до днес е загадка защо Провенцано е съхранявал бележките.

Денаро доразвива метода, разширява мрежата на куриерите, осъвременява кодовете. Щом бележката е прочетена, незабавно трябва да се изгори.

Веднъж полицаи снимат двама възрастни мъже, когато под скала оставят обвита в тиксо бележка за Денаро. Може би това е бил първият етап от едно дълго пътешествие. Никога обаче силите на реда не успяват да се доближат до Денаро.

Напразен лов

Тереза Принчипато, прокурорка от Палермо, посвещава осем години от кариерата си на издирването на супербоса, преди наскоро да бъде преместена в Рим. По нейно разпореждане са арестувани братовчеди, чичо, племенници, заподозрени бизнес партньори, приятели от средите на търговци на произведения на изкуството. Братът в момента е в строго охраняван затвор. Стратегията на прокурорката Принчипато, известна като “опожарена земя”, не доведе до нищо.

В подземния свят се питат защо босът е допуснал всичко това, без да реагира. Тото Рийна с прозвището Чудовището би наказал държавата с атентати, щеше да нареди убийствата на съдии и полицаи.

Но пък може и това да е част от плана. Новата мафия убива колкото се може по-рядко, за да може държавата да остави на спокойствие върховния стратег. Веднъж Принчипато изрече:

“Месина Денаро се ползва от защитата на най-високо равнище. Придвижва се както иска, идва и си тръгва.”

По всяка вероятност безследно.

И изготвената от полицията снимка фантом на Месина Денаро вече е със 7-годишна давност. Имаше и спекулации, че си е направил трансплантация на лице.

Матео Месина Денаро се издигна и забогатя. Твърди се, че управлява цялата икономика на провинцията – супермаркети, молове, ресторанти, туристически обекти. Произвеждал вина, зехтин, сирене. Също и екоток. Веднъж Рийна му се присмял:

“Този с вятърните перки.”

Състоянието му се изчислява на 10 милиарда евро, но сумата не включва печалбата от търговията с наркотици. С 10 милиарда евро той е един от най-богатите италианци, дори може би най-богатият.

Липса на политическа воля

При всеки пореден арест се твърди:

“Примката се затяга.”

И това от години. Наскоро при представяне на книга в Рим Федерико Кафиеро де Рахо, шеф на националната Служба за противодействие на мафията, беше запитан от публиката:

“Кога ще заловите Месина Денаро?”

Цялата зала избухна в смях. Естествено че хората се смяха поради наивността да се мисли, че Де Рахо публично би оповестил хода на издирването. Но хората се смяха и поради факта, че звучи като виц – цели 25 години, четвърт век издирване на престъпник.

Върховният ловец на мафиоти отговори:

“Близо сме до целта, повече не мога да кажа.”

Близо? Неотдавна Де Рахо заяви, че било нечувано човек като Денаро все още да е на свобода. Липсвала политическа воля:

“Политиката е с отклонено внимание, занимава се с други неща.”

Но в Кастелветрано мислят единствено за Слабичкия. Има толкова много полиция като в никой друг град в Италия. Няма и квадратен метър, където да не са поставени подслушвателни устройства.

Но призракът е не само невидим, а явно и съвсем тих.