Само за първото полугодие на 2018 г. в София са издадени разрешения за строеж за около 10 млн. лв. За сравнение през цялата 2017 г. разрешенията за строеж са за около 11,6 млн. лева.

Със статистиката на приходите на Столичната община по това перо се похвали главният архитект на София Здравко Здравков на семинар за представянето на проектобюджета на столицата за 2019 година, цитиран от „Фокус“. Той очаква приходите и за второто полугодие на отиващата си година да са значителни, но обобщенията още не са готови.

„Предстои да внесем изменение на общия устройствен план за развитието на третия метродиаметър“, посочи арх. Здравков и допълни, че през следващата година в общинския съвет ще бъдат внесени и линейните планове за Околовръстния път, кварталите„Дружба“, „Мусагеница“ и „Люлин“.

Арх. Здравков обяви,че ще бъде създадена дългосрочна стратегия за развитие на София - „Визия за София“.

„С Камарата на строителите проведохме доста тежки дебати за конкурса за площад „Св. Неделя“, дори през медиите. Разбрахме се на представяне на заданието преди 2 седмици. Идеята е да отворим възможностите повече колеги да кандидатстват. Оставаме в условията на ограничен конкурс“, обяви още главният архитект.

По думите му предстои да се направят количествени сметки за проекта за мавзолей в двора на Военната академия. Нововъведения ще има и при рекламата в София:

„От януари започвам да събирам собствениците на рекламни елементи при мен. Всеки идва да докладва как някой от неговите колеги е сложил незаконно реклама. Започваме работни групи“, заяви Здравко Здравков.

Досега са премахнати над 500 рекламни елементи. Той обяви, че в Наредбата за градската среда на града ще има стандарти за настилките, градски стандарти и стандарти за монтаж на климатиците по фасадите на сградите. „Ще има подробни схеми къде може да има летни градини по ул. „Граф Игнатиев“, каза още главният архитект.