Илон Мъск, южноафриканският създател на електромобилите "Тесла" и на ракетите "Спейс Екс", показа вчера в Лос Анджелис експериментален подземен тунел, елемент от система, с която иска да направи революция в градския транспорт съобщават британският "Гардиън" и френската инормационна телевизия Бе Еф Ем. 

Той демонстрира пред журналисти как в тръба с диаметър 3,65 метра и дължина 1,8 километра се движи със скорост 65 километра в час електромобил "Тесла" модел "Екс", оборудван със странични колела и стабилизатори .

 

 

"Боринг къмпани" (пробиващаща - а не скучната - компания), дружеството, което Мъск създаде да проекта си, трябва да изгради подземна мрежа от тунели, в която електромобилите един ден ще се носят с 250 километра в час. Целта е да се намалят задръстванията по надземната пътна мрежа и да се ускори придвижването.

Колите ще влизат в тунелите през специални шахти и асансьори. "Боринг къмпани" изучава заедно с градските власти на Лос Анджелис възможностите да свърже своята мрежа от тунели със станциите на метрото.

Кметството на Чикаго е избрало фирмата на Мъск да разработи проект за свръхбърз подземен влак на принципа на капсула във вакуумирана тръба, който ще свързва града с летището. Подобни заявки валят "от пет до 20 на седмица" според директора на "Боринг кампъни" Стив Дейвис, цитиран от Бе Еф Ем. 

Досега Мъск е вложил в проекта си $40 милиона. Идеята за него се родила в главата му, докато чакал в задръстване, отивайки на работа в Лос Анджелис. Разстоянието от дома до фабриката му отнемало обикновено час и половина. Той нарича уличното движение в мегаполиса "убиващо душата".

Компанията разработва свой тип електрическа машина за прокопаване на тунели, която е 15 пъти по-бърза от най-добрите сегашни машини и за разлика от тях не отделя вредни газове. Според Мъск сега прокопаването на 1 миля (1,6 километра) тунел за метро отнема от три до шест месеца, което е 14 пъти по-бавно от скоростта на охлюв.