Инициативен комитет се обърна към президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов с инициатива да бъдат наградени с най-виски държавни отличия трима българи, проестирали срещу окупацията на Чехословакия през 1968 г.

"Обръщаме се към Вас с надежда да направите необходимото за награждаването на Едуард Генов Генов (посмъртно), Александър Димитров Димитров и Валентин Радев Радев (посмъртно) с  висок български държавен орден", се казва в обращението.

И се допълва, че тримата студенти от Софийския университет са разпространявали позиви в София и Пловдив, с които осъждат агресията на армиите на Варшавския договор и българското участие в нея. След донос тримата са арестувани и задържани от ДС и под натиск на властите са изключени от университета.

От иницитивния комитет посочват, че тримата вече са били наградени от Сенатът на Чешкия парламент и от президента на Словакия Андрей Киска.

"На този фон ни се струва, че българската държава и институции не са направили достатъчно за да уважат смелия жест на тези трима български студенти през есента на 1968 г., техния кураж, смелост и достойнство, с които може да се гордее всяко едно общество, което уважава ценностите на демокрацията, правата на човека и човешкото достойнство.  Ето защо апелираме към Вас, Господин Президент, и към Вас, Господин Министър-Председател, да направите нужното за да може тримата да бъдат удостоени с полагащите им се български държавни ордени", се казва още в обръщението.

В инициативния комитет влизат Стефан Дечев, Димитър Атанасов, Кирил Чуканов, Димитър Бочев, Ангел Филчев, Мартин Младенов.