Министерството на финансите на САЩ обяви, че след 30 дни ще премахне санкциите спрямо трите най-значими компании от империята на руския олигарх Олег Дерипаска - Rusal, En+ и EuroSibEnergo, тъй като са изпълнили условията на ведомството.

Санкциите срещу самия Дерипаска остават, но в действителност отпадат най-тежките санкции, наложени от САЩ заради анексията на Крим от Русия, съобщи Ройтерс. Трите компании на Дерипаска са се съгласили да се преструктурират и да ограничат дяловете, които бизнесменът притежава в тях.

Делът на Дерипаска в En +, който е мажоритарният акционер на втория по големина световен производител на алуминий UC Rusal и собственик на най-голямата водноелектрическа централа в Русия, ще бъде намален от 70 на 44,95% и след това още по-значително. Дерипаска няма да може да увеличи своя дял. Блокиращият пакет ще бъде прехвърлен на структури, които не са свързани с бизнесмена. Дерипаска няма да може да гласува с повече от 35% от акциите. Освен това в En+ Deripaska ще може да номинира само четирима от 12-те души в борда на директорите.

През април американското финансово министерство наложи санкции както на руския олигарх, така и на компаниите му с аргумента, че са се възползвали от руската държава, въвличайки се в "злоумишлени действия" по цял свят.

След новината акциите на "Русал" поскъпнаха с цели 26,8% по време на търговията на Московската фондова борса днес, достигайки най-високи цени от април насам. На борсата в Хонконг, където акциите на "Русал" се търгуват и след въведените през април санкции, те поскъпнаха по-рано с около 9,4%.

"Тези компании са се ангажирали да намалят значително собствеността на Дерипаска и да прекратят неговия контрол върху тях", се посочва в изявление на Министерството на финансите.

"Русал" е втората по-големина компания в света (след китайската Hongqiao 1378) за производство на алуминий, като въведените през април санкции на САЩ доведоха до сериозен ръст на цените на алуминия на стоковите борси.

Новината за отмяна на санкциите обаче провокира спад на цените на алуминиевите тримесечни фючърси, търгувани на борсата London Metal Exchange, с над 1% към 16-месечно дъно от 1905,50  долара за тон (най-ниски цени от август 2017 г).