Изборите на 30 декември в ДР Конго може да доведат до първия мирен властови преход в бурната история на страната или до оспорване на резултатите, което от своя страна да доведе до насилие. За много конгоанци, от които право на глас имат 40 милиона, резултатът от изборите е предизвестен.

Изборите за президент, парламент и местни органи на властта първоначално бяха насрочени за 23 декември, но избирателната комисия обяви, че ги отлага с една седмица поради унищожаването на хиляди машини за гласуване и избирателни бюлетини от пожар.

"Нуждаем се от промяна", каза Анри Мбуя, шофьор на такси в столицата Киншаса. "За жалост, няма да я получим, защото изборите ще бъдат манипулирани в полза на протежето на Кабила", добави той.

Мбуя имаше предвид кандидата на управляващата партия Еманюел Рамазани Шадари, смятан от някои за пешка на президента Жозеф Кабила, който след 17 години на власт този път не можеше да се кандидатира отново.

Кабила трябваше да се оттегли още през 2016 г., но отложи изборите с две години, което доведе до ожесточени улични протести, често пъти подкрепяни от влиятелната местна Католическа църква.

Макар и на изборите да се явяват 21 кандидати, везните се наклониха в полза на Шадари, който има срещу себе си разединена опозиция, издигнала двама основни кандидати: Феликс Чисекеди и Мартен Фаюлу.

Феликс Чисекеди и единият от двамата главни опозиционни кандидати. Снимка АП / БТА

И двамата заявиха, че не вярват изборите да са свободни и честни.

"Тези избори няма да бъдат честни, защото Кабила го е страх от нас. Опитва да направи всичко, за да ни попречи да агитираме, както трябва", каза Чисекеди. Фаюлу се изказа в сходен дух като опонента си, заявявайки, че "в ДР Конго никога не са съществували честни избори".

Опозицията изрази безпокойство във връзка с новите машини за гласуване от Южна Корея, които според нея може да позволяват изборни измами.

При пожар този месец, за който се предполага, че е умишлен, бяха унищожени хиляди машини, съхранявани в столичен склад. Това накара някои да се усъмнят дали изобщо ще има избори.

Макар някои конгоанци да казаха, че това, което истински желаят, е скъсване със статуквото, говорителят на Шадари обеща кандидатът на управляващата партия да бъде точно като предшественика си.

"Шадари няма да бъде различен от Кабила... Шадари ще бъде човекът, който ще продължи делото на Кабила, нищо друго", каза пред ДПА Ламбер Менде.

Алекс Вайнс, ръководител на програмата за Африка към лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", каза, че има части на страната, където ще бъде трудно да се гарантират демократични избори.

"Това определено може да бъде първият мирен преход във властта - дали ще бъде демократичен, ще бъде по-трудно да се прецени", заяви той.

По улиците на Киншаса се организираха колоритни политически митинги, но държавните медии се съсредоточават върху тези на управляващата партия.

Някои опозиционни митинги в провинцията бяха посрещнати с насилие и имаше няколко убити.

Привърженици от опозиционния кандидат Мартен Фаюлу бягат от полицията, която ги гони със сълзотворен газ, след като властите на Киншаса забраниха митингите. На плаката в дъното се вижда проправителственият кандидат Еманюел Шадари. Снимка АП / БТА

След като през 1960 г. получава независимост от бруталния колониален господар Белгия, Конго преживява няколко политически метежа, убийства и преврата, довели до управлението на президента Мобуту Сесе Секо.

След години на лошо управление Мобуту в крайна сметка е свален от власт през 1997 г. от Лоран Кабила, бащата на сегашния президент. Когато Кабила-старши беше убит през 2001 г., синът му пое управлението.

В тази централноафриканска страна има най-различни въоръжени милиции, някои от които воюват по етнически разделителни линии, а други за доходоносните минерални ресурси на Конго.

В Конго има богати залежи на мед, злато и диаманти, както и на кобалт и колтан, доста търсени полезни изкопаеми и използвани в редица продукти, включително смартфони и батерии за електромобили.

Ползите от природните богатства обаче не стигат до най-бедните слоеве от населението и милиони конгоанци продължават да тънат в нищета. На страната липсва основна инфраструктура, а 77 процента от конгоанците живеят под прага на бедност според Световната банка.

През последните няколко години имаше и гладна криза в района на Касай, където милиони хора страдаха от остър недостиг на храни и разселване заради въоръжен конфликт.

Междувременно Източно Конго е обхванато от втората най-тежка епидемия на ебола в историята, в резултат на която досега има над 500 заразени.

Въпреки безпокойството, че вирусът може да попречи на гласуването в региона, министерството на здравеопазването обеща, че вот в засегнатите от ебола райони ще има и отстоява, че властите правят така, че всички изборни секции да бъдат снабдени с хигиенни пособия.

Муса, таксиметров шофьор в източния град Гома, изразява разочарование, когато го попитат за изборите. По думите му без значение дали ще отиде да гласува, кандидатът на управляващата партия пак ще спечели.

"Това е просто загуба на време, всички знаем кой ще победи", каза той.