Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира изключително остро станалата традиционна новогодишна реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Трябва ли да се коментира речта на Ахмед Доган, като че ли това е най-важното политическо събитие на последната седмица. Не мисля така. По-скоро бих направил препратка към най-известната книга на Джером Джером "Празни мисли на един празен човек". Тансформирано на български по отношение на неговите идеи там за не знам си какъв кабинет, бих казал: дръндарска кокошка просо сънува", заяви Симеонов.

Попитан дали "Обединени патриоти" биха взели участие в програмен кабинет, Симеонов заяви:

"Стига глупости, какъв програмен кабинет. Държавата си има кабинет, откъде накъде ще развиваме някакви такива фантастични хипотези."

За разлика от Симеонов зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова отправиха комплименти към Доган.

Цветанов го определи като "загрижен" включително за това в държавата да има стабилност. От думите на Цветанов стана ясно, че ДПС има "национално отговорно поведение" и ГЕРБ получава подкрепа и от опозицията за законопроекти, които не са част от управленската програма.

Цветан Цветанов.

Нинова пък изтъкна, че Доган правилно е формулирал основния проблем на обществото - бедността и неравенствата.

И двамата обаче са против идеята за програмно правителство, лансирана от Доган.

"Това, което казва Ахмед Доган, загрижен за всичко, което се случва както в Европа, така и в света - всяка държава трябва да бъде максимално концентрирана върху усилията и политиките, които трябва да прави, за да има стабилност. Що се касае за програмен кабинет, имаме парламентарно мнозинство. В немалка част от законопроекти, които не са част от управленската програма и не са в коалиционното споразумение, ние получаваме парламентарна подкрепа и от опозицията. Това показва действително национално отговорно поведение на някои от парламентарните групи, независимо че са в опозиция на днешния парламент."

Това заяви Цветанов.

"Диагнозата, че бедността и неравенствата са проблем номер 1 на обществото, че икономиката не се развива с необходимите темпове, че се оттеглят чуждестранни инвестиции, е правилна и тя съвпада с нашата. Както и че има много по-силна роля на държавата в икономиката. Предложението за лечение - програмно правителство, в което да участват всички представени в парламента партии, за нас е невъзможна формула", каза Нинова.

Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че парламентът е с изчерпано доверие.

"Когато имаш такова ниско доверие и подкрепа, няма как да излезеш с програма за развитие на България. Ти тръгваш с фалстарт. За нас този парламент е изчерпан. Изходът е предсрочни избори. Нов кредит на доверие от обществото след такива избори и действия напред", каза Нинова.

Според нея втората причина за невъзможност за програмен кабинет е, че изглежда абсолютно невъзможно да седнат на една маса "патриоти" и ДПС, както и БСП и ГЕРБ.

Нинова смята, че преведено на достъпен език, словото на Доган озанчава правителството на ГЕРБ да подаде оставка, защото вече има алтернатива -  "всички да се съберем и да направим общо програмно правителство".