Какво ще работи Лиляна Павлова, след като от 1 януари 2019 г. спре да бъде министър на българското европредседателство е въпрос, задаван откакто пое този пост. Засега е ясно, че се връща като депутат в 44-ия парламент.

Тя бе освободена, а министерството й закрито в последната работна седмица, но темата за евентуални нейни назначения отново стана актуална. Името й се завъртя за цели три позиции – водач на листата на ГЕРБ за евроизборите, за посланически пост и за кандидат за кмет на София.

Източници от правителството обаче категорично отрекоха, че Павлова ще води листата за евродепутати на предстоящия на 25 май догодина вот. Водач ще е Мария Габриел, която сега е българският еврокомисар с ресор „цифрова икономика и цифрово общество“. От ГЕРБ били изключително доволни от работата й и смятали отново да я номинират.

Мандатът на настоящата Европейска комисия изтича в края на октомври 2019 година, но процедурата по избор на нов председател и комисари формално започва веднага след вота за нов ЕП. 

Както депутати на ГЕРБ, така и от Министерство на външните работи категорично отричат и версията Павлова да бъде изпратена зад граница, като посланик.

Че Павлова е вероятен кандидат за столичен кмет се говори отдавна - и поради слуховете, че настоящият кмет Йорданка Фандъкова не желае да се кандидатира за четвърти мандат. Но от ГЕРБ посочват, че от всички спрягани варианти най-малко вероятният е бившата министърка да я наследи.

Изненада имаше и при смяната на титуляра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството през септември, след като Николай Нанков бе принуден да подаде оставка заради трагедията край Своге. Тогава в самото министерство очакваха завръщането на Павлова начело (тя бе регионален министър в първите два мандата на Бойко Борисов), но оказа се, името й изобщо не е влизало в обръщение. В крайна сметка МРРБ бе оглавено от Петя Аврамова, дотогава депутат от групата на ГЕРБ.

"Все още няма решение за бъдещ пост на Лиляна Павлова. Засега тя се връща в парламента като народен представител и ще продължи да координира партньорския център с Китай“,  коментира източник от "Дондуков" 1.